BEBEĞİNİZ NASIL BÜYÜYOR
Bebeğinizin tam olarak ne kadar büyüklükte olacağını söylemek zor ama ortalama bir yenidoğan 3,5 kg ve 51 cm kadardır.
Bebeğinizin kafatası kemikleri henüz kaynaşmadılar ve bu durum doğum kanalından geçerken kafasının hafifçe esnemesine imkan verecek. Bu şekil değiştirmeden ötürü bebeğinizin kafası doğumdan sonra biraz yassı uzun bir kafa gibi görünecek. Rahatlayın ki bu durum gayet normal ve geçicidir.
Sizdeki Değişiklikler
Aylarca süren bekleyişten sonra doğumunuz kapıda ve siz hala hamilesiniz. Biraz canınız sıkılmaya başlamış olabilir ancak yalnız değilsiniz. Eğer son adet tarihinizin hesaplanmasıyla doğumunuzu bekliyorsanız bu tarih biraz geçebilir çünkü kadınlar bazen daha geç yumurtlarlar. Doğum yapacağınız tarihten çok emin olsanız bile doğumunuz geçerli bir sebep olmaksızın gecikebilir.
Doğumunuzun geç doğum olarak nitelenebilmesi için birkaç haftanız daha var. Ancak bebeğinizin sağlıklı olup olmadığını gözlem altında tutmalısınız.
Doktorunuz bebeğinizin hareketlerini, nefes alışverişlerini, kas hareketlerini ve amniotik suyunun durumunu bir ultrasonla (BPP- Biyofiziksel profil) test etmek isteyebilir.
Kalp atım oranı ölçümü olan NST testi (nonstress test) yukarıda bahsedilen ultrason taramasının ( BPP) bir parçası olarak yapılmaktadır. Sadece NST ve amniotik suyun incelendiği bir kontrol de geçirebilirsiniz.
Eğer ultrason kontrolünüz güven verici değilse ya da amniotik suyu çok azalmışsa doğumunuz başlatılır. Eğer ciddi bir problem varsa acil sezeryana alınabilirsiniz.
Doktorunuz serviks sıvınızın kıvama gelip gelmediğini kontrol etmek isteyebilir. Ne kadar yumuşak, ince ve genişleyebilir olduğunun kontrol edilmesi doğumunuzun ne zaman başlatılacağını belirler. Eğer kendi kendinize doğumunuz başlamazsa, doktorunuz 41. ve 42. hafta arasında doğumunuz başlatır.
You must be logged in to post a comment.