BEBEĞİMİN BÜYÜMESİ NASIL?
Bebeğiniz artık 1100 gram ve 39 cm kadar. Kasları ve ciğerleri olgunlaşmaya devam ediyor. Kafası, gelişen beynini içine almak için daha da büyüyor. Bebeğinizin artan besin ihtiyacı için bolca protein, C vitamini, folik asit ve demir almalısınız. Kemikleri de bolca kalsiyuma gerek duyduğu için sütünüzü içmeyi ( yada diğer kalsiyum kaynakları olan yoğurt, peynir ve portakal suyu tüketmeyi) unutmayın.
Bu trimesterde bebeğiniz kemiklerinin sertleşmesi için her gün vücudunuzdan 250 mg kalsiyum almaya ihtiyaç duyacak.
Sizdeki Değişiklikler
Bebeğiniz şu sıralar oldukça hareketli. Doktorunuz size bebeğinizin günlük ne kadar tekme attığını sorabilir ve size bunu anlamanızı sağlayacak bir yol gösterebilir. Bebeğiniz her zamankinden daha az hareket ederse hemen doktorunuza bildirmelisiniz. Bebeğinize bir NST yaptırmanız gerekebilir. (Nonstress Testi)
Mide yanması ve kabızlık şikayetleriniz şu sıralar yeniden baş rol oynayabilir. Hamilelik hormonu olan progesteron vücunuzun içindeki düz kaslarınızı gevşetecektir, bu kaslara mide bağırsak kasları da dahil. Bu gevşemeye karın kaslarınız da eşlik edince sindirim sisteminiz yavaşlayacaktır. Tembelleşen sindiriminiz özellikle yediğiniz büyük bir yemek sonrası gaza, mide yanmasına ve akabinde kabızlığa sebep olabilir.
Genişleyen rahminize hemoroidiniz de eşlik edebilir. Anal bölgenizdeki damarların şişkinlik durumu hamilelik boyunca yaygındır. Neyse ki doğumdan sonraki birkaç hafta içinde düzelir.
Eğer anal bölgenizde ağrı ve kaşıntı olursa oturma banyosu yapabilir yada güvercinağacı yağı kullanarak soğuk kompres yapabilirsiniz. Uzun süreli oturuşlardan ya da ayakta kalmaktan uzak durunuz. Herhangi bir krem kullanmadan önce doktorunuzla konuşun ve eğer kanama oluyorsa hemen bunu bildirin. Kendinizi hemoroidden korumak için yüksek lifli yiyecekler yiyin, bolca su için ve düzenli egzersiz yapın.
Bazı kadınlarda hamilelik boyunca düşük tansiyon sendromu olur. Bu durum siz sırt üstü yatarken kalp atışınızın ve kan basıncınızın artmasından kaynaklanan biş baş dönmesiyle kendini gösterir ve pozisyonunuzu değiştirene kadar sürer. Birdenbire ayağa kalktığınızda sersemlemiş de hissedebilirsiniz. Dönüşler yapmaktan uzak durun, yatarken sırtüstü yerine yan tarafınıza yatın ve yataktan doğrulurken ve ayağa kalkarken her zamankinden daha yavaş hareket edin.
You must be logged in to post a comment.