Pazar , 12 Mart 2023

Gebelik 26. hafta

BEBEĞİMİN BÜYÜMESİ NASIL?

Hamilelik 26.haftaKulaklarındaki sinir ağları daha da gelişti ve öncekinden daha duyarlı. Siz ve eşiniz birlikte konuşurken her ikinizin sesini de duyabiliyor. Ciğerlerinin gelişimi için gereken amniotik  sıvıyı soluyup geri veriyor. Bu sözde solunum hareketleri onun dünyaya adımını attığı ilk anlarda yapacağı nefes alış verişi  için iyi birer egzersizler.

Bebeğiniz yağlanmaya devam ediyor. Şu an yaklaşık 750-800 gram ve baş topuk arası 35 cm kadar. Eğer bir erkek bebeğiniz olacaksa,  testisleri torbalarına doğru inmeye başladı ve bu işlem 2-3 gün sürecek.

Sizdeki Değişiklikler

Şu aralar belki de doğuma hazırlanma kurslarını inceliyor yada günlük işlerinizin yanında bebek odası hazırlığınızı yapıyorsunuzdur. Yeterli beslendiğinizden ve yeteri kadar dinlendiğinizden emin olun. Bu aralar kan basıncınız hala hamilelik öncesine göre düşük olmasına rağmen bir miktar artabilir (Normalde kan basıncı ilk trimesterin sonunda düşmesine rağmen bu zaman 22 ile 24. haftaya kadar uzanabilmektedir)

Pre-eklampsi, kanda yüksek basınç ve idrarda yüksek proteinle gelen ciddi bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla 37. haftadan sonra kendini gösterir ancak bazen daha erken de olabilmektedir. Belirtilerine karşı dikkatli olmak gerekmektedir.

Yüzünüzde yada gözaltlarınızda şişkinlik varsa, ellerinizde normalden fazla şişkinlik varsa, ayaklarınız yada bilekleriniz aniden şiştiyse yada ani kilo alımınız olduysa( haftada 2 kilodan fazla) hemen doktorunuzu aramalısınız. Şiddetli pre-eklampsi vakasında başka belirtiler de görülür.

Eğer şiddetli ve inatçı baş ağrınız varsa, görüntü bozulması yaşıyorsanız (çift görme yada bulanık görme, yanan nokta ışıklar görme, ışığa hassasiyet, anlık görüş kaybı), aşırı ağrı yada üst karnınızda hassasiyet varsa yada kusuyorsanız doktorunuza bildirmelisiniz.

Eğer sırtınızın alt tarafında biraz ağrı varsa bunun nedeni büyüyerek vücudunuzun ağırlık merkezinin değişmesine neden olan ve karın kaslarınızı zayıflatan ve geren rahminizdir. Ayrıca rahminiz büyüdükçe bir damarınıza basınç yaparken hormonlarınızın değişmesi de bağ dokularınızı ve eklemlerinizi gevşetebilir.

İlaveten artan kilonuz, kaslarınıza düşen iş yükünü ve eklemlerinizdeki basıncı arttırarak neden gün sonlarında yorgun hissettiğinizi de açıklar. Yürüyüş, ayakta bekleme ya da uzun süreli oturuşlar tıpkı eğilme ve bir şey yukarı kaldırma gibi belinizi zorlar. Sıcak bir duş ya da sıcak kompres belinizi rahatlatabilir.( Bazı kadınlar soğuk kompresin kendilerine daha iyi geldiğini söylerler) Gün boyunca vücut şeklinizin düzgün olmasına dikkat ediniz ve eğilme dönme gibi hareketlerden kaçınarak uzun süreli oturuş ya da ayakta kalışlarda sık sık ara veriniz. Uyurken yanınıza dönük uyuyun ve uyurken dizlerinizi kırarak iki bacağınızın arasına yastık koyunuz. Bir diğer yastık da belinize destek için kullanabilirsiniz.