RAHATLIK KIVRILMASI Çok yakın bir ana kadar karnınızın içinde kıvrılmış şekilde duran bebeğiniz doğumdan bir süre sonra daha böyle durmaya çalışacaktır. Kolları ve bacakları tam açık olmadan. Bacakları çarpıkmış gibi görünebilir. Üzülmeyin, günden güne kolları ve bacakları açılacaktır ve 6 aylık olunca tam olarak açılmış olacaktır. Bu süreye kadar ona karnınızın içindeymiş gibi sıcak ve huzurlu olacağı bir ortam sağlayabilir, ... Devamını Oku »
Hafta Hafta Bebek Gelişimi
Haber AboneliğiBebek Gelişimi 1. Hafta
GÖZÜ YALNIZCA SİZİ GÖRÜR. Bebeğinizin görüşü hala oldukça bulanıktır. Bebekler yakını görmeye yatkın olarak doğarlar ve nesneleri ona 15-20 cm yaklaştırdığınızda görebilirler.Bu yüzden ancak onu kendinize yakın tuttuğunuzda sizi net görebilir. Yenidoğanlar, kaşlarınıza, saç başlangıcınıza yada hareket eden ağzınıza bakarlar. İlk ay sizi tanımaya başlar ve gözgöze bakışmak ilgisini çeker. Araştırmalar, yenidoğan bebeklerin insan yüzlerine bakmayı, diğer şekillere bakmaktan daha ... Devamını Oku »
Bebek Gelişimi 2. Hafta
KOCAMAN BİR DÜNYAYA HOŞGELDİN Rahminizin için sıcak ve rahattı, bu yüzden sizin dışarınızdaki dünya ona çok sesli, renkli ve karışık gelecektir, buna alışması zaman alır. Bebeğinizin sizinle iletişim kurmasının tek yolu ağlamaktır ancak siz onunla ses tonunuz ve dokunuşlarınızla kendinizi ifade edebilirsiniz. (Bebeğiniz şuan sizin sesinizi tanır ve diğeri arasından sizinkini fark eder.) Bebeğiniz şuan kucakta durmayı, ilgilenilmeyi, öpülmeyi, sarılınılmayı, ... Devamını Oku »
Bebek Gelişimi 3. Hafta
KARINÜSTÜ BEBEK Bebeğinizin uyanık olduğu zamanlarda onu bir süreliğine karınüstü yatırmaya devam edin. Uykuda oldukları zaman sırtüstü yatmalıdırlar ancak boyun kaslarının gelişimi için uyanıkken karın üstünde vakit geçirmelidirler ki ilerleyen zamanlarda kendini ileri itme, oturma ve emekleme yaparken bu kaslara çok ihtiyacı olacaktır. Karınüstü yatış, bebeğinizin kafasının arkasının düz olmasını da engeller. Bu haftasonu itibarıyla bebeğiniz kısa bir süre kafasını ... Devamını Oku »
Bebek Gelişimi 4. Hafta
OYUN ZAMANI Oyun oynamak, yenidoğan bebeğinize bu yabancı dünyaya tanıştırmak için hoş bir fırsattır. Cep telefonu renkleri ve bebek resimleri olan kitaplar hemen ilgisini çekecektir. Oyun halıları(bebek jimnastik oyuncağı) izleme, vurma ve dinlemeyi içeren bir dizi oyuncaklara sahiptir ve bebeğinize kollarını, ellerini ve parmaklarını kullanma şansı vererek bu organları arasında koordinasyonunu geliştirir ve yatmayı eğlenceli hale getirir. Bebeğiniz şuan nesneleri ... Devamını Oku »
Bebek Gelişimi 5. Hafta
BAŞLAR YUKARI ! Bebeğinizin boyun kasları güçleniyor ve böylece kafasını kısa sürelerle dik tutabilecektir. Karınüstü yatarken bunu bir süreliğine yapabilir mesela başını sağa sola çevirebilir. Oto koltuğunda yada ana kucağında iken de bunu yapabilir. İLK GERÇEK GÜLÜCÜKLER Tüm kültürlerde, gülümseme aynı zamanlara denk gelir bu yüzden bebeğinizin, onunla ilgilendiğiniz tüm sevgi dolu anlar için size verdiği, neşeli ve dişsiz bir ... Devamını Oku »
Bebek Gelişimi 6. Hafta
MÜZİĞİN KIYMETİNİ BİLİN Artık bebeğinizin gündüz uyanık kalma süresi dahada uzadı.Bu anı, onun işitsel yeteneğini dahada geliştirmek için kullanabilirsiniz. Bebeğinize sevdiğiniz şarkıları söylemeye yada çalmaya çalışın. Çocuk şarkılarında kendinize sınır koymayın. Evi klasik müzikler ve sevilen şarkılarla doldurun ve bebeğinizin nasıl keyif aldığını izleyin. Sesler çıkaracak, sallanacak, bacaklarını hareket ettirecektir. Bebeğiniz ayrıca bazı doğal seslerden hoşlanabilir, saat tiktakları, rüzgarın sesi ... Devamını Oku »
Bebek Gelişimi 7. Hafta
ERİŞMEYE BAŞLIYOR Bebeğiniz şuan dünyayı eline almaya hazır. İlk günlerinde bebeğiniz nesneleri otomatik ve içgüdüsel olarak tutuyordu ve tam olarak kavramak istesede bunu devam ettiremiyordu. Hala istediği nesneyi tam olarak yakalayamasa da, eline verdiğiniz şeyi elinde tutabilir. Bir şeyi eliyle kavradığında da devamını kolay kolay getiremeyebilir. Nesnelere vurmaya başlayacaktır bu yüzden potensiyel tehlikeleri uzak tutun. Bebeğiniz kucağınızdayken sıcak içecekleri ve ... Devamını Oku »
Bebek Gelişimi 2.ay 1.hafta
KARIŞIK ŞEKİLLERE DOĞRU GİDİYORUZ Bu haftada bebeğiniz artık ilk başlardaki gibi sadece parlak ve iki renkli objelerle ilgilenmeyip artık daha karmaşık renkli desenler, şekiller ve nesnelere dikkatini verecektir. Bebeğinize değişik şekilli ve renkli nesneler gösterin ve ona dokunmasını sağlayın. Plastik mutfak gereçleri, yumuşak toplar yada peluş hayvancıklar birer seçenek olabilir. SENİ DUYUYORUM ANNE ! Bebeğiniz gitgide daha iyi bir dinleyici ... Devamını Oku »
Bebek Gelişimi 2.ay 2.hafta
ÖNLÜKLER İÇİN ACİL ALARM Bebeğinizin tükürük bezleri karnınızın içinde olduğundan beri çalışıyor. Ama bugünlerde tuhaf şekilde artmaya başladı. Bir de her şeyi ağzına götürmeye başlaması, yutabileceğinden de çok tükürük salgılamasına yol açıyor. Salyasının artması, dişleri çıkacağı anlamına gelmiyor. En az iki hafta daha diş çıkarma belirtisi görünmeyecek. Çoğu bebeğin ilk dişi 4 ile 7. Ay arasında çıkar. Eğer bebeğiniz aceleciyse, ... Devamını Oku »
Bebek Gelişimi 2.ay 3.hafta
HAREKETLER ARTIK DAHA SERİ ! Bebeğiniz henüz dans edecek kadar olmasa bile, hareketleri daha koordineli yapmaya başladı. İlk doğduğu günlerdeki hareketlerinin artık daha sağlam, kolaylıkla yapabildiği ve dairesel hareketler olduğunu fark edeceksiniz. Özellikle insanları seyrederken. Bebeğinize kendini rahatça gerebileceği, kollarını ve bacaklarını rahatça uzatıp oynayabileceği bir alan açın. Bir battaniyeyi yere serip onu üstüne bırakabilirsiniz. Kendi kendine yaptığı bu hareketler ... Devamını Oku »
Bebek Gelişimi 2. Ay 4. Hafta
ELLER HAVAYA Ufaklığınız birkaç haftadır ilk keşfini yaparak ellerini fark etti, şimdilerde ellerine çılgınca bir merak içinde. Elleriyle oynarken onu izleyin, ağzına götürecek emmeye çalışacaktır. Bebeğiniz bu yeni buluşuna çok düşkünleşmiş olabilir ve kendi kendine elini emerek gayet sakin görünüyordur, üzülmeyin, bu süreç geçicidir. Siz de bu arada biraz nefes alın. KAFALAR DİKLEŞİYOR Bu hafta, bebeğinizi kaldırdığınızda yada sırtüstü yatarken ... Devamını Oku »
Bebek Gelişimi 3. Ay 1. Hafta
SENİ TANIYORUM ANNE ! Bebeğiniz ilk doğduğu günlerde bile sizin annesi olduğunuzu seçebilmesine rağmen bu haftalarda artık bunu size gösterebilmektedir. Bu haftadaki bebeklerin yarısı, aileden tanıdığı kişileri gördüğünde gözle görlebilen tepkiler verir. Yabancı birilerini gördüğünde hala onlara gülmeye devam ederler, özellikle onunla konuşulduğunda yada doğruca gözlerine bakıldığında. Ancak artık aileden kişileri seçmeye başlar ve onları tercih eder. Bebeğiniz bu hafta ... Devamını Oku »
Bebek Gelişimi 3. Ay 2. Hafta
EL, KOL VE BACAK KOORDİNASYONU GELİŞİYOR Bebeğiniz kollunu sallayabilir ve bacağını çekip itebilir. Onun kalça ve diz eklemleri esnekleştikçe, tekmeleri daha güçlü olacaktır. Onu ayağının üstüne kaldırırsanız ayağıyla yere bastırdığını fark edeceksiniz. Bebeğiniz iki elini birleştirebilir ve parmaklarını açıp kapatabilir. Onun el-göz koordinasyonunu geliştirmek ve onu yüreklendirmek için bir oyuncağı ona doğru tutup, ona erişmeye çalışmasını sağlayın (Evet bir oyuncağa ... Devamını Oku »
Bebek Gelişimi 3. Ay 3. Hafta
UYUKLAMALAR Bebeğinizin uyku düzeni sonunda belli olmaya başladı ve siz de biraz düzene girdiniz. Çoğu 4 aylık bebek gecede 6 saat kesintisiz uyur, bazıları ise beslenmek için arada uyanır. Bazı bebeklerse 6 aylık oluncaya kadar ve daha sonra bile gece boyunca uyurlar. Şimdilik gün içinde iki kez uyuması normaldir. ÇEVRESİYLE ETKİLEŞİME BAŞLADI Bebeğiniz artık etrafının farkına varmaya başladı. Herşeye büyük ... Devamını Oku »