Pazartesi , 13 Mart 2023

Okulöncesi Gelişim

Haber Aboneliği

34. Ay

Çocuğunuzun 3. yaşına doğru yaklaşmasıyla artık kilo alımı azalmaya başlamaktadır. Bu dönemde üzerindeki bebeklik yağlarını atmaya başlar. Çocuğunuzun boy ve kilosu ile ilgili endişeleniyorsanız, onu çocuk doktorunuza götürerek, çocuklar için boy-kilo cetveline bakabilirsiniz. 2 yaş, çocuğunuzun zayıf olmasından endişelenmeniz için çok erken bir dönem. Kilolu bir çocuğunuz varsa, bu kilosu oyun zamanlarıyla paralel olarak değişebilmektedir. Kilolu bir bebek, yetişkinlikte de ... Devamını Oku »

33. Ay

Dil becerisi gelişiyor 24 ile 36. ayları arasındaki 2-3 yaş çocuklarının dil becerilerinin en çok geliştiği dönemdir. Aşağıda çocuğunuzun gerek davranışlarını gerekse konuşmalarını gözlemleyerek karşılaştırabileceğiniz bir dil gelişim listesi bulunmaktadır. Resimlerle anlatılan bir hikayeyi dinler ve sizinle konu hakkında konuşur. Mış oyunları oynar. Anneymiş gibi, kuaförmüş gibi, itfaiyeciymiş gibi. Resimli kitaplara bakmaktan, sayfalarını çevirmekten ve gördüklerini anlatmaktan hoşlanır. Evet-hayırlı cevaplar ... Devamını Oku »

32. Ay

Çocuğunuzun diğer insanlarla iletişimi gün geçtikçe ilerledikçe, konuştuğu insanlara göre konuşması da çeşitlenecektir. Dahası bir yetişkin ya da bir arkadaşıyla konuşurken ki ses tonu ve kelimeleri farklı farklı olabilmektedir. Yaşıtlarıyla konuştuğunda daha basit bir dil kullandığını fark edebileceksiniz. Çocuğunuz tek başına bir işi halletmeye kalktığında ona yardım etmeden duramıyor olabilirsiniz. Sakin olup beklemeye çalışın. Ellerini yıkarken banyo ıslanabilir ya da ... Devamını Oku »

31. Ay

Çocuğunuz bu yıl bütün sözcükleri içine biriktirmekle meşgul. En favori sözcük ise ‘hayır’. Hayır sözcüğünün cazibesi nereden geliyor ? Okulöncesi çocuklar kendi özel alanlarını keşfediyorlar ve ‘hayır’ sözcüğü onlara kendi fikirlerini beyan edebilmeleri için çok kullanışlı bir sözcük gibi geliyor ( evet demek istedikleri zamanlarda bile hayır dedikleri olabilir). Henüz konuşmayı ilerletememiş çocuklarda ‘hayır’ sözcüğü en kızgın ya da kendilerini ... Devamını Oku »

30. Ay

Yakında çocuğunuzun harf becerisinde bazı değişiklikler göreceksiniz. 12-15 aylık bebeklerin ellerine bir boya kalemi verildiğinde onunla bir kağıda çizebilirler. Bu esnada tüm yapabildiği boyayı elinde tutmaktan ibaret. Bunu daha sonra bilek çalışmalarına dayanarak yaptığı çizgiler ve daireler izler. 2,5 yaşındaki çocuklar, kalemi baş ve diğer parmaklarıyla tutabilirler. Bu onlara daha çok kontrol sağlarken, kağıt üzerinde artık tanıdık figürler çizebilmelerini sağlar. ... Devamını Oku »

30. Ay

Çocuğunuzun şimdiye kadarki gelişimi yolunda gittiyse şimdi biraz gerileme gözlemleyebilirsiniz. Örneğin gece horul horul uyuyan çocuğunuz birkaç kez uyanmaya başlayabilir. Bıraktığı emziğini tekrar istemeye başlayabilir ya da öğrendiği tuvalet alışkanlığını aksatmaya başlayabilir. Gerileme birçok sebepten olabilir. Bazen bir beceriyi öğrenmek bir diğerinin yavaşlamasına neden olabilir. Stres de bir gerileme sebebidir. Yeni bir bakıcı, annenin işe başlaması ya da karanlıktan korkmak ... Devamını Oku »

29. Ay

Çocuğunuzun başka bir çocukla bir oyuncağı almak için cebelleştiğini mi görüyorsunuz? Bu dönemlerinde çocuklar biraz fazla sahiplenici olabilirler ve paylaşma eylemi önümüzdeki bir iki yıla kadar kendiliğinden gelmeyecektir. Bunun için çocuğunuzun paylaşmayı öğrenebilmesi için ona yardımcı olabilirsiniz. Ona paylaşımcı olarak model olabilirsiniz. ‘’ kurabiyemi seninle paylaşmamı ister misin?’’ gibi. Oyuncak kavgalarını sonlandırmak için onun dikkatini başka bir oyuncağa çekebilirsiniz ‘’şimdi ... Devamını Oku »

28. Ay

İster sosyal bir kelebek isterse bir utangaç olsun yakında çocuğunuz diğer yaşıtlarına daha çok ilgi gösterecek. Yaşıtlarıyla oyun oynarken kendi başına oynuyor gibi görünüp diğerlerine ilgisiz görünse de bu ilk arkadaşlık denemeleri onun için çok önemlidir. Bu anları ona anaokuluna hazırlık için birer tecrübe kazandırırken ve oyun çeşitliliği de sunmaktadır. Eğer çocuğunuz evde tek başına ise, oyun grupları ya da ... Devamını Oku »

27. Ay

Oyun Grubundaki Çocuğunuz Çocuğunuza arkadaşlarıyla oynayabileceği bir ortam hazırlamış ya da bir oyun grubuna götürmüş olabilirsiniz ancak çocuğunuz diğer arkadaşlarıyla oynamak yerine tek başına oynamayı tercih ediyor olabilir. Asosyal olduğunu düşünmeyin. Bu çağdaki çocuklar birlikteyken tek başlarına oynarlar, buna paralel oyun oymana denir. Tuhaf görünebilir ancak oldukça normal bir durumdur ve gelişimi için uygundur. Çocuğunuz sosyal olarak önemli gelişimlerde bulunuyor. ... Devamını Oku »

26.Ay

Bu yaştaki bazı çocuklar sinirlendikleri ya da kendilerini tehlikede hissettiklerinde karşısındaki kişiyi ısırabilmektedir. Bu onun henüz iletişim becerisi geliştirememiş olmasından kaynaklanmaktadır. Kelimelerin işine yaramayacağını düşünerek, ısırır. Onun bu davranışını anlamanız buna anlayış göstereceğiniz anlamına gelmez. Çocuğunuza sakin ama kararlı bir şekilde bunun doğru bir davranış olmadığını anlatmalısınız. Isırmak yok, ısırmak insanlara zarar verir diyerek ısırılan diğer çocuğu sakinleştirmeye çalışmalısınız. Çocuğunuza ... Devamını Oku »

25. Ay

Okulöncesi çocuğunuzun gelişen hayal dünyası onun en eğlenceli yönlerinden biridir. Tabi korktuğu anlar dışında. 2 yaş çocukları gözlerinin önünde olup bitenleri ardındakilere ilişkin kafalarında büyüyen imajlar onlarda isteksizlik yaratabilir. Bir de bunlara bazı çocuklarda olan yabancı korkusu ve eski deneyimlere dair korkular eklenince (aşı olduğu gün gibi) durum sizin için biraz can sıkıcı olabilir. Doktor korkusuyla başa çıkabilmenin bir kaç ... Devamını Oku »

24. Ay

2 yaş çocuğunuz her şeyini hareketleriyle ifade eder. Onun duygusal durumunu pek tahmin edemeyebilirsiniz. Duygularını dışa vurması iyi bir durumdur, üzgün olsa bile. Bu nedenle onun üzgün ya da sinirli anlarında panik yapmanıza gerek yoktur. Zaman zaman herkes gibi üzgün olmasına izin vermelisiniz. Bu hayatın bir parçası. Onun her üzgün anında paniklemeniz ona üzülmek ya da zaman zaman sinirli olmanın ... Devamını Oku »