Pazar , 12 Mart 2023

Gebelik 36. hafta

BEBEĞİMİN BÜYÜMESİ NASIL?

Hamilelik 36.haftaBebeğiniz günde 30 gram kadar alarak hala kilo almaya devam ediyor. Şuan 2700 gram ve 47 cm kadar. Vücudunu vernix tabakasının sardığı gibi saran ayva tüylerinin çoğunu döküyor. Vernix tabakası balmumsu yapısıyla bebeğinizi sararak 9 ay boyunca içinde yüzdüğü amniotic sıvıdan etkilenmesini engellemektedir. Bebeğiniz rahimdeki diğer salgılarla beraber bu iki içerikten de  yutarak ilk bağırsak hareketlerini oluşturacak olan siyahımsı mekonyum denen dışkıyı üretmektedir.

Bu haftanın sonunda bebeğiniz zamanını doldurmuş sayılmaktadır. ( 37. haftadan 42. haftaya kadar olan süreye zamanında doğum, 37. haftadan önceki doğumlara erken doğum, 42.  haftadan sonraki doğumlara ise geç doğum denilmektedir) Bebeğiniz şuanda başı aşağıda pozisyondadır. Eğer değilse doktorunuz size ECV yöntemini önerebilir.(External cephalic version denen bu yöntem,  karnınıza baskı yöntemiyle bebeğin aşağıya döndürülmesi işlemidir)

Sizdeki Değişiklikler

Artık bebeğiniz içinizde çok fazla yer kaplıyor bu yüzden normal bir öğünü yiyemeyebilirsiniz. Bu aşamada daha az ama sık öğünler yemek sizin için daha rahat olacaktır. Diğer yandan artık daha az mide yanması yaşayacaksınız ve nefes almanız kolaylaşacak çünkü bebeğiniz leğen kemiğinizin içine inecek.

Hafifleme denen bu evre eğer ilk hamileliğinizse doğumdan bir kaç hafta önce gerçekleşir.(Eğer tahmini doğumunuz için daha önce bir tarih söylenmişse bu evre doğumdan önce gerçekleşmeyecek demektir) Bebeğiniz aşağı indiyse alt kaslarınızda bir basınç hissedebilirsiniz. Bu, özellikle yürüdüğünüzde sizi zorlar ayrıca daha sık tuvalete çıkma ihtiyacı hissedersiniz. Eğer bebeğiniz çok aşağıdaysa vajinal bir basınç ve rahatsızlık hissedebilirsiniz. Bazı kadınlar bu durum için bacaklarının arasında bir bowling topu taşımak gibi derler.

Artık Braxton Hicks denen kasılmaları daha sık hissedebilirsiniz. Doğum belirtilerini doktorunuzla yeniden konuşup bu belirtiler için takipçi olun. Genel kural olarak, eğer erken doğum yapmayacaksanız hamileliğiniz kolaydır ve suyunuz henüz gelmez. Bebeğiniz sizi  doğum belirtisi gelinceye kadar bekletecektir ki bu belirti 1 saat içinde her 5 dakikada bir gelip 1 dakika kadar süren kasılmadır.

Yine eğer bebeğinizin hareketlerinde azalma varsa ya da amniotik suyun sızdığını düşünüyorsanız ya da vajinal kanama, ateş ya da şiddetli baş ağrınız varsa ya da karın ağrısı ya da görüş bozukluğu hissederseniz zaman kaybetmeden doktorunuzu aramalısınız.

Hamileliğinizde hibir sorun yoksa bile uçağa binmemeli ya da herhangi bir uzun yolculuğa çıkmamalınız çünkü her an doğum yapabilirsiniz. Bazı havayolları hamileliğinin son ayındaki kadınların uçağa binmesine izin vermemektedir.