Cuma , 10 Mart 2023
Bebek Gelişimi – Yenidoğan

Bebek Gelişimi – Yenidoğan

RAHATLIK KIVRILMASI

Çok yakın bir ana kadar karnınızın içinde kıvrılmış şekilde duran bebeğiniz doğumdan bir süre sonra daha böyle durmaya çalışacaktır. Kolları ve bacakları tam açık olmadan. Bacakları çarpıkmış gibi görünebilir. Üzülmeyin, günden güne kolları ve bacakları açılacaktır ve 6 aylık olunca tam olarak açılmış olacaktır. Bu süreye kadar ona karnınızın içindeymiş gibi sıcak ve huzurlu olacağı bir ortam sağlayabilir, onu ince bir battaniyeye sarabilirsiniz.

Bebeğiniz bir dizi refleksle dünyaya gelir. Bunlardan biri irkilme refleksidir. Bu refleks onun sırtını geriye kıvırmasını, kol ve bacaklarını gerginleştirmesini sağlar. Bebeğiniz bazen de yüksek bir ses duyduğunda yada ani bir harekette irkilir ve ağlar. İrkilme refleksi uykuda da devam eder ve birkaç ay sonra biter.

Diğer reflekslerden bir de Babinski Refleksidir. Bebeğinizin ayak baş parmağı geriye kıvrılır ve ayak tabanına sertçe dokunulduğunda diğer parmaklar açılır. Adım atma refleksi de bir diğer reflekstir. Ayağı sert bir yüzeye bastığında adım atacakmış gibi yapar. Son olarak dil itme refleksin de bebek, diline bir şey koyduğunuzda onu hemen geri çıkarır.

AÇLIK VE UYKU DÜZENİ

Yemek, bir yenidoğanın hayatınındaki en önemli şeydir. Uyku ise ikinci sırada gelir. Çoğu yenidoğan her iki yada üç saatte bir beslenir. Uyku düzenleri eşit periyodlara bölünür ve her bebekten diğerine oldukça farklılık gösteririr. Bebeğiniz genel olarak 24 saat içinde 16-17 saat uyuyacaktır ve yaklaşık 8 kez bu uykusunu böler. Bebeğinizin uykuda ani ölüm riskini en aza indirmek için mutlaka sırtüstü yatırın.

Bu ay sonunda bebeğiniz uyku ve yeme düzenini biraz biraz oluşturacaktır.Ama asla onu bir düzene sokmaya zormalayın.Bu döneminde bebeğiniz her acıktığında beslenmelidir mümkünse o ağlamadan önce.

TAD VE KOKU ALMA

Bebeğinizin gelişmiş bir tad alma duygusu vardır. Aslında bebeklerin duyuları büyüklerinden daha fazla ve gelişmiştir. Tatlı ve acı tadlara hassasiyet doğumla beraber gelir ama tuzlu tadlara 5.aya kadar tepki vermez.

Bebeğinizin koku alma duyusu da doğumdan itibaren vardır ve kokuları iyi ayırt eder. Kötü bir kokuyu ona yaklaştırdığınızda, başını çevirdiğini göreceksiniz. (Mesela pislettiği bezini)
Araştırmalar, 5 günlük bebeklerin, anne sütüyle ıslatılmış bir bezi fark edip ona yöneldiklerini göstermiştir. Bu deney koku alma duyularını göstermektedir. Bir kaç gün sonra da o kokular arasında kendi annelerinin sütünü fark ettikleri ve ona doğru gittikleri görülmüştür. Koku alma duyusu sayesinde bebeğiniz göğsünüze doğru yönelecektir.

İÇGÜDÜSEL  HAREKETLER

Kavrama refleksi, bebeğinizin doğarken getirdiği diğer reflekstir. Göğsünüzü bulmasına ve nasıl emeceğini öğrenmesine yardım eder. Yenidoğan bir bebeğin yanağına, dudağına yada ağzına parmağınızla dokunduğunuzda başını o yöne çevirip ağzını açar.

Bebeğinizin, kendi parmağını nasıl otomatik olarak emdiğini fark etmişsinizdir. Bu onun zaten emmeyi bildiğini gösterir. İsterseniz parmağınızı bebeğinizin dudağına koyup nasıl emmeye çalıştığını bir de gözlerinizle görün.

UNUTMAYIN, BEBEĞİNİZ BİR BİREY

Her bebek kendine has bir bireydir ve gelişimi kendine göredir. Gelişimsel rehber sadece geçireceği evreleri belirtir, bebeğinizin gelişimi hafta hafta buna uymayabilir ancak er yada geç bu süreci takip eder. Bebeğiniz premature(erkendoğan) ise gelişim evreleri diğer bebeklere göre daha yavaş olacaktır. Bebeğinizin gelişimiyle ilgili herhangi bir sorununuzda, en yakınınızdaki sağlık uzmanınıza danışın.