BEBEĞİNİZ NASIL BÜYÜYOR
Bebeğiniz henüz tam olarak büyümeye başlamadan önce ilk rol size ait. Geçen hafta artan östrojen ve progesteron hormonlarınız kanınızda dolaşmaya başlamış olup, olası döllenmiş bir yumurta için uterusunuzu sağlamlaştırıp, bol kan dokulu bir hale getirmek için hazırlanmıştır. Aynı anlarda, yumurtalarınız folikül adı verilen sıvı dolu keselerde olgunlaşmıştır. Bu haftanın başında( genellikle 28 günlük bir periyodun 14 günü içinde) yumurtluyorsunuz: Yumurtalarınızdan bir tanesi çatlayarak folikülünden ayrılır ve yumurtalığınızdan çıkarak bir fallop tüpüne girer. Bu andan itibaren olan 12 ile 24 saat aralığında eğer partnerinizin 250 milyon sperminden bir tanesi vajinanızdaki cervixden geçerek uterusunuzda bulunan fallop tüpüne ulaşabilirse, yumurtanızı dölleyecektir. Yumurtaya giden 10 saatlik bu çetin yolculuğa sadece 400 adet sperm dayanır ve sonunda yumurtanın zarını oyabilecek 1 tanesi kalır. (Yarışı kazanan bu şanslı sperm için bu süre 20 dakikadır)
Önümüzdeki 10 ile 30 saat arasında değişebilen sürecin sonunda spermin çekirdeği yumurtanın çekirdeğiyle birleşmiş ve ikisinin genetik özellikleri de birleşmiş olacaktır. Eğer sperm 1 adet Y kromozomu taşırsa bebeğiniz erkek, X kromozomu taşırsa kız olacak demektir. Döllenmiş yumurtanızın ( artık onun adı zigot) fallop tüpünüzden çıkarak uterusunuza gittiği 3 ile 4 gün süresi içinde yumurtanız 16 tipik hücreye bölünür. Uterusunuza ulaşmasıyla zigot artık morula olarak adlandırılır. 1 yada 2 gün sonra uterusunuzun sık katmanını delmeye başlayacak ve ardından inanılmaz bir büyüme ve dönüşümle oluşmaya devam edecektir.
Bu aşamada bebeğiniz sadece minik bir hücre topudur ki buna tıpta blastocyst denmektedir : Embriyonun kendisini oluşturacağı bir iç hücre topluluğu vardır, daha sonra amniotic sıvının olacağı içi sıvı dolu bir boşluk vardır ve plasentayı oluşturacak bir dış hücreler topluluğu bulunmaktadır ki bu yassı yuvarlak bir yapı olup bebeğinize ihtiyaç duyacağı oksijen ve diğer besinleri taşıyıp onun artıklarını atar.
SİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER
Son adetiniz 12-16 gün önce başladı ve muhtemelen bu günlerde yumurtlayacaksınız. Doktorunuz doğum yapacağınız tarihi(ve bebeğinizin kaç aylık olduğunu) son adet tarihinizin ilk gününden itibaren hesaplar. Hamilelik, döllenmeden itibaren 38 hafta sürer ancak döllenmenin tam olarak ne zaman olduğunu belirlemenin zor olması nedeniyle doktorlar hamilelik süresini son adet döneminizin başlangıcından itibaren 40 hafta olarak hesaplar. Bu nedenle döllenme oluştuğunda zaten 2 haftalık hamile olarak kabul edilirsiniz.
Döllenme olabilmesi için bir anda bir çok şeyin olması gerekmektedir. Bu evrede zamanlama gerçekten önemlidir. Döllenme ihtimalini arttırmak için yumurtladıktan 24 saat sonra yada 72 saat önce yumurta ve sperm karşılaşmalıdır.(Bu esnada hem 72 saate kadar canlı kalacak olan sperme hem de sadece 24 saat canlı kalacak olan yumurtaya bir yaşam alanı hazırlamaktasınızdır)
En sonuncusu ama en önemsizi değil ; eğer hamile kalmaya çalışıyorsanız alkol alımına, sigaraya ve ilaç kullanmaya son vermelisiniz. Günlük olarak, en az 400 mg folik asit içeren multivitamin hapı almalısınız(İdeali, hamile kalmadan 3 ay önce bu hapı almanızdır. Kullanmanız, doğumda olabilecek riskleri azaltmaktadır)
You must be logged in to post a comment.