Çocuğunuzun 3. yaşına doğru yaklaşmasıyla artık kilo alımı azalmaya başlamaktadır. Bu dönemde üzerindeki bebeklik yağlarını atmaya başlar. Çocuğunuzun boy ve kilosu ile ilgili endişeleniyorsanız, onu çocuk doktorunuza götürerek, çocuklar için boy-kilo cetveline bakabilirsiniz. 2 yaş, çocuğunuzun zayıf olmasından endişelenmeniz için çok erken bir dönem. Kilolu bir çocuğunuz varsa, bu kilosu oyun zamanlarıyla paralel olarak değişebilmektedir. Kilolu bir bebek, yetişkinlikte de ... Devamını Oku »
Güncel Makaleler
Haber AboneliğiGluten Hassasiyeti Ve Kısırlık
Gluten tıbbi olarak hormon baskılayıcı olarak bilinir. Bu nedenle hamile kalamama gibi sorunların altındaki başlıca nedenden biridir. Son günlerde yapılan bir araştırma bu kanıya ışık tutmaktadır. Araştırmadaki doktorların gluten hassasiyeti teşhisi koyduğu kadınlarda sebebi bilinmeyen kısırlık sorununun yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Aynı araştırma, (infertelite)kısırlık problemi yaşayan hastalarda çölyak hastalığı(bağırsaktaki gluten alerjisi) oranlarının da yüksek olduğunu ortaya çıkarmıştır. Gluten Semptomları Yanlış Besin ... Devamını Oku »
Süt Dişleri
Süt Dişi Ne Zaman Çıkar ? Bebekler ilk dişlerini genellikle ilk 4-7 ay arasında çıkarır. 3 aylıkken diş çıkaran bebekler olduğu gibi, bu süreç 1 yaşa kadar da gecikebilir.(Doğduğunda dişli doğan bebek de olmuştur) Bebeğinizin ilk dişinin çıktığı zamanı onun gelişim defterine not edebilir ve küçük bir kutlama yapabilirsiniz. Bir bebeğin diş gelişimi daha anne karnında başlar. Süt dişlerinin çıkması ... Devamını Oku »
33. Ay
Dil becerisi gelişiyor 24 ile 36. ayları arasındaki 2-3 yaş çocuklarının dil becerilerinin en çok geliştiği dönemdir. Aşağıda çocuğunuzun gerek davranışlarını gerekse konuşmalarını gözlemleyerek karşılaştırabileceğiniz bir dil gelişim listesi bulunmaktadır. Resimlerle anlatılan bir hikayeyi dinler ve sizinle konu hakkında konuşur. Mış oyunları oynar. Anneymiş gibi, kuaförmüş gibi, itfaiyeciymiş gibi. Resimli kitaplara bakmaktan, sayfalarını çevirmekten ve gördüklerini anlatmaktan hoşlanır. Evet-hayırlı cevaplar ... Devamını Oku »
32. Ay
Çocuğunuzun diğer insanlarla iletişimi gün geçtikçe ilerledikçe, konuştuğu insanlara göre konuşması da çeşitlenecektir. Dahası bir yetişkin ya da bir arkadaşıyla konuşurken ki ses tonu ve kelimeleri farklı farklı olabilmektedir. Yaşıtlarıyla konuştuğunda daha basit bir dil kullandığını fark edebileceksiniz. Çocuğunuz tek başına bir işi halletmeye kalktığında ona yardım etmeden duramıyor olabilirsiniz. Sakin olup beklemeye çalışın. Ellerini yıkarken banyo ıslanabilir ya da ... Devamını Oku »
31. Ay
Çocuğunuz bu yıl bütün sözcükleri içine biriktirmekle meşgul. En favori sözcük ise ‘hayır’. Hayır sözcüğünün cazibesi nereden geliyor ? Okulöncesi çocuklar kendi özel alanlarını keşfediyorlar ve ‘hayır’ sözcüğü onlara kendi fikirlerini beyan edebilmeleri için çok kullanışlı bir sözcük gibi geliyor ( evet demek istedikleri zamanlarda bile hayır dedikleri olabilir). Henüz konuşmayı ilerletememiş çocuklarda ‘hayır’ sözcüğü en kızgın ya da kendilerini ... Devamını Oku »
30. Ay
Yakında çocuğunuzun harf becerisinde bazı değişiklikler göreceksiniz. 12-15 aylık bebeklerin ellerine bir boya kalemi verildiğinde onunla bir kağıda çizebilirler. Bu esnada tüm yapabildiği boyayı elinde tutmaktan ibaret. Bunu daha sonra bilek çalışmalarına dayanarak yaptığı çizgiler ve daireler izler. 2,5 yaşındaki çocuklar, kalemi baş ve diğer parmaklarıyla tutabilirler. Bu onlara daha çok kontrol sağlarken, kağıt üzerinde artık tanıdık figürler çizebilmelerini sağlar. ... Devamını Oku »
DOKTOR KORKUSU
Okulöncesi çocuğunuzun gelişen hayal dünyası onun en eğlenceli yönlerinden biridir. Tabi korktuğu anlar dışında. 2 yaş çocukları gözlerinin önünde olup bitenleri ardındakilere ilişkin kafalarında büyüyen imajlar onlarda isteksizlik yaratabilir. Bir de bunlara bazı çocuklarda olan yabancı korkusu ve eski deneyimlere dair korkular eklenince (aşı olduğu gün gibi) durum sizin için biraz can sıkıcı olabilir. Doktor korkusuyla başa çıkabilmenin bir kaç ... Devamını Oku »
2 Yaşla Beraber
2 yaş çocuğunuz her şeyini hareketleriyle ifade eder. Onun duygusal durumunu pek tahmin edemeyebilirsiniz. Duygularını dışa vurması iyi bir durumdur, üzgün olsa bile. Bu nedenle onun üzgün ya da sinirli anlarında panik yapmanıza gerek yoktur. Zaman zaman herkes gibi üzgün olmasına izin vermelisiniz. Bu hayatın bir parçası. Onun her üzgün anında paniklemeniz ona üzülmek ya da zaman zaman sinirli olmanın ... Devamını Oku »
Yenidoğan Bebek Banyosu
Yenidoğan bebeğinizi ilk hafta ya da göbekbağı düşünceye kadar ellerini, yüzünü ve genital bölgelerini nemli bezle silmeniz tavsiye edilmektedir. Göbekbağı düşüp kuruduktan sonra yenidoğan bebeğinizi, içi dirseğinizi yakmayacak bir sıcaklıkta olan su dolu küçük bir leğen ya da bebek küvetinin içinde her gün yıkayabilirsiniz. Bazı aileler bebekleri 1 yaşına gelinceye kadar her gün yıkasa da aslında ilk yıl haftada 3 ... Devamını Oku »
4 Yaş Değişimleri
Çocuğunuzun 4 yaşına girdiği an ve 6 ay sonraki zamanı birbirinden çok farklı olabilmektedir. 4 yaşına girdiği o ilk günlerin aksine artık arkadaşlarıyla daha paylaşımcı ve onların duygularını anlayabilecek durumdadır. Her ne kadar arkadaşlarıyla arası biraz daha düzelse de arada yine anlaşmazlıklar çıkacak ve ”ama bu haksızlık” nidalarını yine duyacaksınız. Bu anlarında çocuğunuzun arkadaşıyla olan anlaşmazlığını ilk önce kendisiniz çözmesine ... Devamını Oku »
Üstün Zekalılık Ya da Üstün Yeteneklilik
Yeni bir dil öğrenmeden, spora, müzikten, matematiğe kadar bir çok alanda üstün yeteneklilik vardır. Çocuğunuz okulda derslerinde az ya da çok zorlanıyor ancak okulunda mutluysa bu durumda bir üstün yeteneklilikten söz etmek için erkendir. Ancak eğer okulda derslerin çok kolay olmasından sıkılıyor ve bundan şikayet ediyorsa bu durumu öğretmeniyle konuşarak açıklığa kavuşturmalısınız. Deha olmak çok nadir görülen bir durum ve ... Devamını Oku »
Hiperaktivite Ya da Dikkat Eksikliği
Çocuğunuz, karşısındaki olaylara dikkatini veremiyor, yerinde oturamıyor, düşünmeden önce hareket ediyor ve aklına gelen her şeyi söylüyorsa onda bir hiperaktivite ya da dikkat eksikliği problemi olduğundan şüphelenebilirsiniz. Çocuklarda genellikle 6-12 yaş arasında öğretmenleri tarafından gözlemlenerek hiperaktivite problemi ortaya çıkar. Hiperaktif çocuklar düşük bir özgüvene sahip olup, diğer arkadaşlarıyla geçinmekte sorun yaşar, ders çalışma sorunları yaşayıp, bisiklet sürmek ya da ayakkabı ... Devamını Oku »
Çocuklarda Adalet Duygusu
6 yaşında bir çocuk artık adil olmanın ne demek olduğunu kavramış ve herkes için eşitlik duygusu geliştirmiştir. Yanlış davranışın sonuçlarının da yanlış olacağını bilir. Diğer yandan 6 yaşındaki çocuklarda kural koyma ve kuralı bozma davranışı da sıkça görülür ki bu da adil olanın ne olacağına karar vermeyi zorlaştırır. Bir grup çocuğun oyunlarına izleyici olursanız bu durumu gözlerinizle görebilirsiniz. Bu yaş ... Devamını Oku »
Banyo Zamanı !
Bütün gün koşturup yorulan bir çocuk için banyo yapmak, uykuya geçmeden önce güzel bir basamaktır. Ancak bazı çocuklar, özellikle erkek çocukları kişisel hijyene çok ilgi göstermezler. Banyo yapmak gibi kişisel temizlikler onlara garip gelir ki bu durum onların artan mahremiyet duygularıyla ilgilidir. 6-6,5 yaşındaki bir çocuk artık kendisi banyo yapabilir. Bunu ona siz öğretmelisiniz. Öncelikle soğuk suyu açmasını, ardından yavaş ... Devamını Oku »