Cuma , 17 Mart 2023

34. Ay

Çocuğunuzun 3. yaşına doğru yaklaşmasıyla artık kilo alımı azalmaya başlamaktadır. Bu dönemde üzerindeki bebeklik yağlarını atmaya başlar. Çocuğunuzun boy ve kilosu ile ilgili endişeleniyorsanız, onu çocuk doktorunuza götürerek, çocuklar için boy-kilo cetveline bakabilirsiniz. 2 yaş, çocuğunuzun zayıf olmasından endişelenmeniz için çok erken bir dönem. Kilolu bir çocuğunuz varsa, bu kilosu oyun zamanlarıyla paralel olarak değişebilmektedir. Kilolu bir bebek, yetişkinlikte de ... Devamını Oku »

Gluten Hassasiyeti Ve Kısırlık

Gluten tıbbi olarak hormon baskılayıcı olarak bilinir. Bu nedenle hamile kalamama gibi sorunların altındaki başlıca nedenden biridir. Son günlerde yapılan bir araştırma bu kanıya ışık tutmaktadır. Araştırmadaki doktorların gluten hassasiyeti teşhisi koyduğu kadınlarda sebebi bilinmeyen kısırlık sorununun yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Aynı araştırma, (infertelite)kısırlık problemi yaşayan hastalarda çölyak hastalığı(bağırsaktaki gluten alerjisi) oranlarının da yüksek olduğunu ortaya çıkarmıştır. Gluten Semptomları Yanlış Besin ... Devamını Oku »

Süt Dişleri

Süt Dişi Ne Zaman Çıkar ? Bebekler ilk dişlerini genellikle ilk 4-7 ay arasında çıkarır. 3 aylıkken diş çıkaran bebekler olduğu gibi, bu süreç 1 yaşa kadar da gecikebilir.(Doğduğunda dişli doğan bebek de olmuştur) Bebeğinizin ilk dişinin çıktığı zamanı onun gelişim defterine not edebilir ve küçük bir kutlama yapabilirsiniz. Bir bebeğin diş gelişimi daha anne karnında başlar. Süt dişlerinin çıkması ... Devamını Oku »

Yenidoğan Bebek Banyosu

Yenidoğan bebeğinizi ilk hafta ya da göbekbağı düşünceye kadar ellerini, yüzünü ve genital bölgelerini nemli bezle silmeniz tavsiye edilmektedir. Göbekbağı düşüp kuruduktan sonra yenidoğan bebeğinizi, içi dirseğinizi yakmayacak bir sıcaklıkta olan su dolu küçük bir leğen ya da bebek küvetinin içinde her gün yıkayabilirsiniz. Bazı aileler bebekleri 1 yaşına gelinceye kadar her gün yıkasa da aslında ilk yıl haftada 3 ... Devamını Oku »

Çocuklarda Ölüm Olgusu

Ölüm, çocuklarla konuşulabilecek en zor konulardan biridir. Bu durum özellikle siz kendi acınızla boğuşurken daha da zor bir hal alır. Ancak ölüm, hayatın kaçınılmaz bir parçasıdır. Çocuklar ölümü anlamak ister. Çocukların bu durumu anlayarak acılarını doğal yollardan hissedebilmeye ihtiyaçları vardır. Okulöncesi çocuklar ölümün varlığının farkındadırlar. Okunan masallardan ya da izledikleri filmlerden ve bazen de ölmüş bir böcek, kuş gibi hayvanlardan ... Devamını Oku »

Üstün Zekalılık Ya da Üstün Yeteneklilik

Yeni bir dil öğrenmeden, spora, müzikten, matematiğe kadar bir çok alanda üstün yeteneklilik vardır. Çocuğunuz okulda derslerinde az ya da çok zorlanıyor ancak okulunda mutluysa bu durumda bir üstün yeteneklilikten söz etmek için erkendir. Ancak eğer okulda derslerin çok kolay olmasından sıkılıyor ve bundan şikayet ediyorsa bu durumu öğretmeniyle konuşarak açıklığa kavuşturmalısınız. Deha olmak çok nadir görülen bir durum ve ... Devamını Oku »

Banyo Zamanı !

Bütün gün koşturup yorulan bir çocuk için banyo yapmak, uykuya geçmeden önce güzel bir basamaktır. Ancak bazı çocuklar, özellikle erkek çocukları kişisel hijyene çok ilgi göstermezler. Banyo yapmak gibi kişisel temizlikler onlara garip gelir ki bu durum onların artan mahremiyet duygularıyla ilgilidir. 6-6,5 yaşındaki bir çocuk artık kendisi banyo yapabilir. Bunu ona siz öğretmelisiniz. Öncelikle soğuk suyu açmasını, ardından yavaş ... Devamını Oku »

Sizin Küçük Yönetmeniniz

Küçük çocuğunuzun oyun oynamasını izlerken bazen onun bir yönetmen olacağını düşünüyor olabilirsiniz. 3-4 yaşlarındaki çocuklar oyuncaklarıyla oynarken, oyuncaklarını birer canlıymış gibi düşünerek oynar. Anne babalarından öğrendikleri konuşmalarla, farklı sesler çıkararak onları konuşturur. Tüm bunlar çocuğunuzun dili kullanma gelişiminin ilerlediğinin göstegesidir. Onun bu konuşmalarına biraz yakınlaşıp kulak verirseniz size tanıdık gelen konuşmalar duyacaksınız. Sizin annenizle ya da patronunuzla olan konuşmalarınızı gözlemleyip ... Devamını Oku »

Bebeğin Cinsiyeti Kaçıncı Hafta Belli Oluyor

Çoğu anne adayı bebeğinin cinsiyetini 3. ayın ardından ultrason muayenesinde öğrenebilmektedir. Bu genellikle 16 ila 20. haftalar arasındadır. Ancak bebeğin genital organı görülemeyecek bir pozisyonda ise doktor cinsiyetini söyleyemeyebilir. Anne karnındaki bir bebeğin genital organları 6. haftada oluşmaya başlasa da 14. haftaya kadar kız ve erkek bebeklerin genital organları pek ayırt edilemez. 18. haftayla beraber ultrasona bakan bir doktor, bebek ... Devamını Oku »

3 Yaş Ve Korkuları

Karanlık, böcekler, köpekler vs. 3 yaşındaki çocuğunuzun korkuları bu dönemde had safhadadır. Ona gündüz okunmuş bir hikayedeki hayalet ya da canavarı o odasında yalnızken hayalinde canlandırmasıyla onu korkutabilir çünkü hayal dünyası bu dönemde daha da büyümektedir. Onun bu korkularına saygı göstererek ve onu koruyucu bir yaklaşımla karşılamanız ve bütün bunları onun gelişen hayal dünyasının bir işareti olarak görmeniz gerekir. Odasında ... Devamını Oku »

Hamilelikte Kaç Kilo (Kalori) İhtiyacınız Olur?

Hamile bir kadının yemesi gereken fazladan yemek için genellikle iki kişi için yemesi tavsiye edilir. Gerçekte bu doğru değildir. Peki hamilelikte vücudumuzdaki bebek için fazladan kaç kaloriye ihtiyaç duyarız? Araştırmacılar bu konuda yaptıkları araştırmada hamile bir kadının hamilelik sürecinde normal yediğinin 1,15 oranında fazlasını yemesi gerektiğini bulmuşlardır. Bir bebeğin oluşumu için ihtiyaç duyduğu kalori 75.000 dir. Bu da günde ortalama ... Devamını Oku »

Yıllara Göre Aşılanmalar

Günümüzde bir çocuğun bebekliğinden yetişkinliğe kadar olduğu aşı sayısı yıllar geçtikçe artış göstermektedir. Aşağıdaki resimde Amerika’da yapılan aşı adetlerin yıllara göre değişimi gösterilmektedir. Amerika’da 1986 yılında aşı üreticisi firmaların aşılardan kaynaklı yan etki, yaralanma ya da ölümlerden mesul tutulmaması yasasının kabul edilmesinin ardından Uluslararası Amerikan Aşı Yaralanmaları Kurulu aşıdan kaynaklı yaralanma ve ölümler için 3 milyon dolar tazminat ödemiştir. Devamını Oku »

Laktoz İntoleransı – Laktoz Allerjisi

Laktozun vücudunuzda yan etki yapıyor olması demek, vücudunuzun yeterli miktarda laktaz üretemediği anlamına gelmektedir. Laktoz yoğunlukla inek sütünde ve diğer bazı süt ürünlerinde bulunmaktadır. Yeterli laktaz üretilmediğindeyse vücuda alınan laktoz sindirilemeyip vücutta midesel sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Tehlikeli olmayıp rahatsız edicidir. Bazen erken doğan bebekler bir süreliğine yeterli derecede laktaz üretemezler çünkü anne karnında ancak 9. ayın sonuna doğru yeterli miktarda ... Devamını Oku »

5 Yaş Altı Çocuklarda Öğrenme Bozukluğu Belirtileri

Öğrenme güçlüğü problemi 3’e ayrılmaktadır. Konuşma ya da dil bozukluğu, okuma, yazma ya da matematiksel düşünmede problem, koordinasyon, motor beceri ya da hafıza problemi. Disleksi gibi rahatsızlıklarda sorunun okuma ya da matematiksel algılamadan olduğunu anlayabilirsiniz ancak öğrenme güçlüğünde bambaşka aksaklıklar bir kombinasyon yapmış olabilmektedir. Dikkat dağınıklığı sorunu olanların öğrenme bozukluğu olduğu söylenemez ancak öğrenme sorunu olanların çoğunlukla dikkat dağınıklıkları da ... Devamını Oku »

Öğrenme Güçlüğü Nedir ?

Çocukların anaokulu ve ilkokul dönemlerinde öğrenim hızları birbirlerinden farklıdır. Ancak eğer çocuğunuzun sayılarla, harflerle ya da konuşmayla ilgili gözle görülür bir problemi varsa, çocuğunuzda öğrenme güçlüğü olabilir. Öğrenme güçlüğü, beynin bilgiyi işlemesindeki aksaklıklar kategorisinden biridir. Konuları anlamakta zorluk yaşatır. Öğrenme güçlüğü olan bir çocuk ona bir hikaye okunduğunda onu dört dörtlük anlar ancak hikayeyle ilgili sorulan sorulara cevap veremez. Alfabeyi ... Devamını Oku »