Cuma , 10 Mart 2023
Süt Dişleri

Süt Dişleri

Süt Dişi Ne Zaman Çıkar ?

Bebekler ilk dişlerini genellikle ilk 4-7 ay arasında çıkarır. 3 aylıkken diş çıkaran bebekler olduğu gibi, bu süreç 1 yaşa kadar da gecikebilir.(Doğduğunda dişli doğan bebek de olmuştur)

Bebeğinizin ilk dişinin çıktığı zamanı onun gelişim defterine not edebilir ve küçük bir kutlama yapabilirsiniz.

Bir bebeğin diş gelişimi daha anne karnında başlar. Süt dişlerinin çıkması aylarca sürer ve genellikle çıkma sırası şu şekildedir;  alt ortadan 2 diş, üst ortadan 2 diş ve sonra her iki kenarlardan çıkmaya devam eder. Bazen tek tek çıktığı gibi bazen hepsi bir anda da çıkabilir. İlk başlarda dişler çok düzgün görünmeseler de zamanlar düzeleceklerdir.

Çıkacak son dişler, ağzın alt ve üst kısmının en sonunda yer alacak azı dişlerdir. Son azı dişleri genellikle 2 yaşında ya da bir kaç ay sonrasında çıkarlar. 3 yaşıyla beraber bebeğinizin ağzında 20 diş olması beklenir. Bu dişlerin dökülme zamanı ise kalıcı dişlerinin çıkacağı 6 yaş civarıdır.

Süt Dişi Çıkma Belirtileri Nelerdir ?

Bazı bebekler diş çıkarmaya hiç belirtisiz başlarlar ancak çoğu anne babanın belirttiği bir durum varsa o da bebeklerinin huzursuzlaşmaya başladığıdır. Diş çıkarmada en yaygın belirtiler şunlardır;

  • Hassasiyet ve huzursuzluk
  • Salya akması (bu durum ağzın kenarında tahrişe sebep olabilir)
  • Yutkunma ve hassas diş etleri
  • Kemirme ya da ağızda çiğneme hareketleri yapmak
  • Yemeği reddetmek
  • Uyku problemleri

Süt Dişleri Çıkarken Ateş, İshal ya da Burun Akıntısı Olur mu?

Bazı aileler bebeklerinde yeni bir diş çıkacağı zaman ateş, ishal ya da burun akıntısı olduğunu belirtmektedir ancak bu semptomların diş çıkarmayla herhangi bir bağlantısı bulunmamasına karşın hafif bir ateşin diş çıkarmaya eşlik edebileceği belirtilmektedir. İshal bir diş çıkarma belirtisi değildir.

Süt Dişi Çıkarken Bebeği Rahatlatmak İçin Neler Yapılabilir ?

  • Bebeğinize çiğneyebileceği bir şey verebilirsiniz. Sert bir lastik, diş ısırma bileziği ya da buzdolabında beklettiğiniz ve dişlerini yatıştıracak soğuk bir bez parçası.
  • Temiz bir parmağınızı bebeğinizin diş etleri ağrıdıkça üzerine hafif bastırarak gezdirebilirsiniz.
  • Bebeğiniz katı gıdaya geçtiyse soğuk yiyecekler diş etlerine iyi gelebilir. Soğuk meyve püresi ya da yoğurt gibi.
  • Bebeğiniz kendi kendine bir şeyler yemeye başladıysa ısırabileceği ince havuç, küçük salatalık, ince soğan kafası, pırasa ya da biber gibi gıdalar vererek ısırarak rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz ancak bunları verirken gözünüz sürekli bebeğinizin üstünde olmalı, olası tıkanma durumlarına karşı dikkatli olmalısınız.
  • Karanfil yağının ağrıları azaltıcı etkisi bulunmaktadır. Biraz bebeğinizin diş etlerinin üzerine sürebilirsiniz.