HİSLERİNE TERCÜMAN OLUN
Bebeğiniz etrafındaki dünyayı keşfetmek ve öğrenmek için tüm duyu organlarını kullanır.Etrafındaki nesnelerin onun dokunmasına , ağzına götürmesine yada eliyle kurcalamasına uygun güvenilirlikte nesneler olmasına dikkat edin.Yumuşak küçük bir topu sıkmayı,tüylü şeylere dokunmayı,çıngıraklı bir diş kaşıyıcıyı ısırmayı ve içinden bir şeyler şıngırdayan oyuncağın çıkardığı sesleri sevecektir.
Ayrıca , yapılacak ilginç bir deney de ; farklı yapıdaki kumaşları onun gezineceği yerlere serin ve o üzerinden geçtikçe verdiği surat ifadelerini izleyin.
HİKAYE SAATİNİ BİRAZ DAHA ERTELEYECEKSİNİZ
Bebeğinizle beraber kitaplara bakmanız,onun dil yeteneğini geliştirecek ve ona hayatı boyunca sahip olacağı kitap sevgisini aşılayacaktır.Seçtiğiniz kitabın ne olduğunun hiç önemi yok.Ayrıca kitapçılarda renkli,resimli,kumaş baskılı yada kalın sayfalı kitaplar bebek ve çocuk kitapları da mevcut.
Bebeğinizin el becerisi henüz kitabın kapağını açacak yada sayfalarını çevirecek kadar gelişmemiştir.Bu ancak 9. – 12. aylar arasında olacaktır.Hatta bebeğiniz sizin okuyacağınız hikayeyi sabırla dinlemeyecektir ama asla umutsuzluğa düşmeyin ve onu kitaplardan uzaklaştırmayın.Çocuğunuzun yaşı ne olursa olsun kitap okuması , onun sosyalleşmesi için mükemmel bir fırsattır.
ELLERLE YEMEK
Bebeğiniz artık elleriyle yemek yiyebileceğini gerek elinizdeki kaşığı kapmaya çalışarak gerekse tabağındaki yiyeceği eline alarak gösterecektir.Bir kaç parça yiyeceği mama sandalyesinin tepsisine yada kırılmayacak bir tabağını içine , onun yiyebilmesi için koyun.Bunu yalnızca o mama sandalyesindeyken yapın,oto koltuğunda yada bebek arabasındayken değil çünkü mama sandalyeleri bebeğin yutarken boğulma tehlikesini azaltmaktadır.
Bebeğinizin iştahı gayet yerindedir ama henüz dişleri az olduğundan ona rahat çiğneyebileceği yada ağzında kolayca dağılacak yiyecekler verin.Büyüdükçe, ona yediğiniz yiyeceklerden parçalar verebileceksiniz.
Bebeğinizin,neslerin dış yüzeyini hissetme,renkler ve kokular üzerine bilgisi artmaktadır bu yüzden ona değişik yiyecekler verin.Ona kendi kendine yiyebilmesi için,şekilli yulaflı yiyecekler,küçük ebatta bir muz,kabuğu soyulmuş elma ,armut,şeftali ,kavun,çekirdeksiz üzüm yada makarna taneleri,peynir parçaları,pişmiş havuç ,bezelye,patates gibi küçük yemek parçaları verebilirsiniz.
You must be logged in to post a comment.