KENDİSİNİ BESLEYEBİLECEK KADAR GÜÇLÜ !
Bebeğiniz artık biberonunu kendisi tutabilir ve buna izin verin ama asla onu biberonu ağzında yalnız bırakmayın. Ağzın biberon dayanmış bir bebek boğulabilir. Aynı şekilde, eğer bebeğiniz ağzında biberonla uyursa, süt ağzına dolabilir, dişleri sütün içindeki şekerle kaplandığından, sonraları diş kayıpları yaşayabilir. Ağza dolan sütün birkaç damlası, bebeğin gırtlağıyla orta kulağını bağlayan tüplere kaçabilir ve bu da kulak enfeksiyonuna sebep olur.
Bebeğiniz artık katı gıda için hazır olduğunu iyice belli etmeye başladı, bunu artık ağzına koyduğunuz bir yiyeceği ilk günlerdeki gibi dilinin ucuyla dışarı çıkarmadığından (dille itme refleksi)anlayabilirsiniz. Ancak hemen bebeğinizi katı gıda yağmuruna tutmayın. Önce doktorunuza doğru zaman olup olmadığını sorun. Bebeğinizin hazım sistemi katı gıda için hazır olmayabilir ve çiğneme ve yutma kaslarını henüz kontrol edemeyecek olabilir. Eğer öyleyse üzülmeyin bu durum birkaç hafta içinde geçecektir. Ayrıca bebeğinize henüz hazır değilken katı gıdaya başlatmak gıda alerjisi yaşamasına da yol açabilir. Yaygın gıda alerjileri;turunçgil, yumurta beyazı, fıstık yağı, buğday, kabuklu deniz hayvanı ve inek sütü alerjileridir.
Ailenizle yemek yerken bebeğinizi de aranıza alın. Sizi izlemek hoşuna gidecektir ve zamanla o da kendi kendine yemek yiyecektir. Önümüzdeki aylarda, daha sağlam oturabilecek ve nesneleri daha iyi tutacaktır böylece kendi yemeğini kendisi yemeye çalışacaktır.
KENDİM OTURUYORUUUUUM
Bebeğiniz artık ellerinden tutup kaldırdığınızda oturma pozisyonuna gelebilecektir. Kendisi tek başına rahatça oturabiliyor ve siz etrafına düşmesin diye yastıklar koymuş olsanız bile onu yalnız bırakmayın. Bebeğiniz oturma konusunda ustalaşıyor ancak en ufak bir dikkat kaybında devrilip yüz üstü olabilir.
BU DA KİM ?
Bebeğiniz ilk büyük duygusal gelişimine geçti, yabancı stresi. Ona yabancı gelecek biri hatta bazen aileden biri bebeğinizi huzursuz edebilir hatta anzısın ona yaklaşılması onun ağlamasına yol açabilir.
Bebeğiniz tanıdık olmayan insanların yanındayken onların kucağına gittiğinde ağlarsa utanmayın, bebeğinizi kucağınıza geri alın, rahatlatın ve etrafınızdaki insanlara ona daha hassas hareketlerle davranmalarını rica edin.
Bebeğinizin yaşadığı yabancı stresi aşaması, sizin tanımadık insanlardan kaçacağınız anlamına gelmiyor. Bebeğiniz siz ve eşiniz dışındaki insanların yanında bulunarak onlara alışma süreci geçirecektir sadece stres yaşadığı bu önemli dönemeçte ona biraz daha sabırlı ve anlayışlı olmalısınız.
GÖZLERE BAKTIRMAK GEREK
Rutin kontrollerde, bebeğinizin gözlerini de kontrol ettirmelisiniz, onların yapısını ve duruşunu kontrol etmeliler. Gözlerini doğru hareket ettirmesi ve doğuşsal bir problem olup olmadığı incelenmelidir.
You must be logged in to post a comment.