KARINÜSTÜ BEBEK
Bebeğinizin uyanık olduğu zamanlarda onu bir süreliğine karınüstü yatırmaya devam edin. Uykuda oldukları zaman sırtüstü yatmalıdırlar ancak boyun kaslarının gelişimi için uyanıkken karın üstünde vakit geçirmelidirler ki ilerleyen zamanlarda kendini ileri itme, oturma ve emekleme yaparken bu kaslara çok ihtiyacı olacaktır. Karınüstü yatış, bebeğinizin kafasının arkasının düz olmasını da engeller.
Bu haftasonu itibarıyla bebeğiniz kısa bir süre kafasını kaldırabilir ve karınüstü yatarken başını sağa sola döndürebilir. Ona doğru eğilerek, yüzünüzü yaklaştırıp, başını size doğru kaldırmasına ve bakmasına teşvik edebilirsiniz. Bir havlu yada benzeri bir şeyi katlayıp göğsünün altına koyarsanız, kendisini ileri itmelerini başlatmasına yardımcı olmuş olursunuz. Çok yakında bebeğinizin sinir sistemi ve kas kontrolü gelişecek ve sarsılma hareketleri daha akıcı olacaktır.
KENDİ KENDİNİ YATIŞTIRMA
Bebekler emmeyi severler ve ihtiyaç duyarlar dolayısıyla ona yardımcı olmalısınız. Bir emziğin onun emme ihtiyacını karşılayabilir ve bebeğinizi yatıştırabilir. Amerikan Pediatri Akademisi bebeklere, uykuda ölüm riskini(SIDS)azalttığı için uyurken emzik emmelerini, tavsiye etmektedir. Etrafta emecek herhangi bir şey yada parmağınız yoksa, bebeğiniz baş parmağını yada diğer parmaklarını emerek kendi kendini rahatlatabilir.
ARTIK BIRAKIN
Eğer siz yada eşiniz sigara içiyorsanız bırakmak isteyebilirsiniz. Pasif içicilik bebeğiniz için çok tehlikeli olabilmektedir. Ciğerlerini zayıflatır, kulak enfeksiyonlarına daha açık hale getirir, horlamayı artırıp uykuda nefes düzensizliğine yol açar ki bu da davranış ve öğrenmeye bozukluğuna yol açar, ayrıca ani ölüm riskini artırır. Bebeğinizin bulunduğu odada içmeseniz bile, zararlı kimyasallar birkaç dakika içinde evinizin her yanına dağılmaktadır.
UNUTMAYIN, BEBEĞİNİZ BİR BİREY
Her bebek kendine has bir bireydir ve gelişimi kendine göredir. Gelişimsel rehber sadece geçireceği evreleri belirtir, bebeğinizin gelişimi hafta hafta buna uymayabilir ancak er yada geç bu süreci takip eder. Bebeğiniz premature(erkendoğan) ise gelişim evreleri diğer bebeklere göre daha yavaş olacaktır. Bebeğinizin gelişimiyle ilgili herhangi bir sorununuzda, en yakınınızdaki sağlık uzmanınıza danışın.
You must be logged in to post a comment.