KOCAMAN BİR DÜNYAYA HOŞGELDİN
Rahminizin için sıcak ve rahattı, bu yüzden sizin dışarınızdaki dünya ona çok sesli, renkli ve karışık gelecektir, buna alışması zaman alır. Bebeğinizin sizinle iletişim kurmasının tek yolu ağlamaktır ancak siz onunla ses tonunuz ve dokunuşlarınızla kendinizi ifade edebilirsiniz. (Bebeğiniz şuan sizin sesinizi tanır ve diğeri arasından sizinkini fark eder.)
Bebeğiniz şuan kucakta durmayı, ilgilenilmeyi, öpülmeyi, sarılınılmayı, sevilmeyi ve masaj yapılmasını sevecektir. Şu an hatta sizin sesinizi duyduğunda bir ‘’eh’’ sesi çıkarabilir ve kalabalığın arasında sizi arar.
KOLİK AĞLAMALARI
Bebeğiniz bir haftadır 3 günden fazla günde 3 saat ve daha çok ağlıyorsa ve rahatsızlığının hiçbir sağlıksal nedeni de yoksa , kolik olma olasığı yüksektir. Koliklik, sağlıklı bir bebekte durdurulamayan ağlamalar için kullanılan bir terimdir.
Kolik bir bebek, rahatsız görünür, bacaklarını uzatıp çekerek gaz çıkarmaya çalışır. Huzursuzluğu günün herhangi bir saatinde olabilir ama genelde akşam 6 ile gece yarısı arasında yoğundur.
Neyseki koliklik sonsuza kadar sürmez, bebeklerin yüzde 60’ının kolik ağlamaları 3 ay içinde büyük oranda azalır ve yüzde 90’ı da 4 ay içinde daha iyi bir hale gelir.
İÇE Mİ DIŞA MI?
Bebeğiniz doğduğu anda doktorunuz göbek bağını keser ve bebekte bir kısmını bırakır. Bu parça doğumdan sonraki birkaç hafta içinde düşer. Bu süre içinde bebeğinizi sabunlu süngerle silerek temizleyebilirsiniz, bu, göbek kısmının kuru kalmasını sağlayacaktır. Göbek bağı tamamen düşünce geride hoş bir göbek deliği olacaktır.
SAKİNLEŞME ZAMANI
Bebeğinizin en çok gün sonlarında huzursuzlandığını fark edeceksiniz, bu normal bir durumdur. Gün boyu farklı sesler ve renklerden yorulmuştur, eviniz çok sessiz olsa bile.
Bir bebeğin kalp atışları ve emmesi bir ses duyduğunda değişir. Bebeğinizin irkildiğini gördünüzde sakin bir ortam ayarlayın, kucağınızda sararak, masaj yaparak yada sallanarak onu rahatlatın.
UNUTMAYIN, BEBEĞİNİZ BİR BİREY
Her bebek kendine has bir bireydir ve gelişimi kendine göredir. Gelişimsel rehber sadece geçireceği evreleri belirtir, bebeğinizin gelişimi hafta hafta buna uymayabilir ancak er yada geç bu süreci takip eder. Bebeğiniz premature(erkendoğan) ise gelişim evreleri diğer bebeklere göre daha yavaş olacaktır. Bebeğinizin gelişimiyle ilgili herhangi bir sorununuzda, en yakınınızdaki sağlık uzmanınıza danışın.
You must be logged in to post a comment.