GÖZÜ YALNIZCA SİZİ GÖRÜR.
Bebeğinizin görüşü hala oldukça bulanıktır. Bebekler yakını görmeye yatkın olarak doğarlar ve nesneleri ona 15-20 cm yaklaştırdığınızda görebilirler.Bu yüzden ancak onu kendinize yakın tuttuğunuzda sizi net görebilir.
Yenidoğanlar, kaşlarınıza, saç başlangıcınıza yada hareket eden ağzınıza bakarlar. İlk ay sizi tanımaya başlar ve gözgöze bakışmak ilgisini çeker. Araştırmalar, yenidoğan bebeklerin insan yüzlerine bakmayı, diğer şekillere bakmaktan daha çok sevdiğini göstermiştir. Zıt renklere bakmak ikinci sırada yer almıştır.
Bebeğinize, yüzünüzü iyice inceleme fırsatı verin. Onu kendinize yakın tutun. Onu beslerken, başınızı iki yana yalayıp takip edip etmediği kontrol edin. Göz kasları için iyi bir alıştırmadır. (Bebeğiniz size şaşı bakıyorsa korkmayın,yenidoğanlar bir yere baktıklarında şaşı bakabilirler, (bu ilk ay için normal bir durumdur)
Bebekler ışığa karşı hassastırlar ve 3 açıyla görürler. Bir nesneyi ona yakına getirdiğinizde gözünü kırptığını fark edebilirsiniz.
KİLO MESELESİ
Bebeğinizi emziriyorsanız, sürekli sizi emmek isteyen bebeğinizin aç kalıp kalmadığından endişe ediyorsunuzdur. Muhtemelen aç olacaktır çünkü sütü birkaç saat içinde hazmeder.
Bebeğinizi yeterince emzirip emziremediğinizin birkaç işareti de; göğüslerinizin emzirdikten sonra daha boş ve yumuşak olması, bebeğinize renk gelmesi, tenine bastırdığınızda lastik gibi geri gelmesi (sütsüz kalmış bir bebeğin tenine bastırdığınızda dokunduğunuz yer kısa bir süre basık kalır), bebeğinizin boy ve kilo olarak büyümesi, bebeğinizi emzirirken yutkunduğunu duymanız ( oda sessizse), kahve-sarı renklerde dışkı bırakıyorsa ve günde en az 5 kez bezini ıslatıyorsa (kumaş bezse 7-8 kez olabilir).
Eğer bebeğinizin gelişimi, aylık gelişim tablosuna uygun gidiyorsa ve sağlıklı, mutlu görünüyorsa , her şey yolunda gidiyor demektir.Eğer aylık kilo kontrollerinde gelişimi iyi gitmiyorsa , muhtemelen yeterince beslenemiyor yada besinleri yeterince hazmedememiş demektir.
VE DİĞER BİLGİLER
İlk başlarda bebeğinizin dışkısı mekonyum yüzünden koyu renk ve kıvamdadır. Mekonyum, bebeğinizin karnınızdayken bağırsaklarının içindeki maddedir. Bebeğiniz dışkılamaya başladıktan sonra mekonyum temizlenir ve dışkısı sarımsı renklerde olur. Renk meselesi, sizin yediklerinize ( eğer emziriyorsanız ) yada mamanın çeşidine ve bebeğin susuz kalıp kalmadığına göre değişebilir.
Yenidoğan bir bebek günde ortalama 8 ile 12 arasında tuvaletini yapar. Ancak bu, günde 1 kez ise, bebeğinizde sorun var demek değildir. Bebeğinizi emziriyorsanız dışkısı daha açık renk ve ishal gibi sıvı olacaktır.
Bu kadar erken dönemde bile bebeğiniz, yüzleri ve mimikleri fark edebilir ve onları taklit etmeye çalışabilir.Yüzünüzü ona yaklaştırıp, birkaç kez kaşlarınızı kaldırmak, dilinizi çıkarmak gibi değişik yüz hareketleri yapabilir ve ardından bebeğinizin bu hareketi tekrarlamaya çalışmasını bekleyebilirsiniz.
Hareketlerinizi tekrarlamasa bile onları inceliyor ve öğreniyor demektir. Eğer hareketleriniz ilgilenmiyorsa, uykulu yada yorgun olup, dinlenmeye ihtiyacı olabilir.
KARINÜSTÜ YATMA ZAMANI
Yenidoğanlar zamanlarının çoğunu uyuyarak geçirirler bu yüzden ani bebek ölümü (SIDS) riskini en aza indirmek için en güvenli yatış pozisyonu sırtüstü yatıştır. Ancak bebeğiniz uyanıkken ilerleyen haftalarda uyanık olduğu anlar artacak onu zaman zaman karınüstü yatırın ve siz de yanında olup gözünüz hep üzerinde olsun, bebekler boyun kaslarının güçlenmesi için karınlarının üstünde vakit geçirmelidirler. Bu yüzden zaman zaman onu bu pozisyona getirin çünkü büyüdükçe bunu reddebilir.
UNUTMAYIN, BEBEĞİNİZ BİR BİREY
Her bebek kendine has bir bireydir ve gelişimi kendine göredir. Gelişimsel rehber sadece geçireceği evreleri belirtir, bebeğinizin gelişimi hafta hafta buna uymayabilir ancak er yada geç bu süreci takip eder. Bebeğiniz premature (erkendoğan) ise gelişim evreleri diğer bebeklere göre daha yavaş olacaktır. Bebeğinizin gelişimiyle ilgili herhangi bir sorununuzda, en yakınınızdaki sağlık uzmanınıza danışın.
You must be logged in to post a comment.