ELLER HAVAYA
Ufaklığınız birkaç haftadır ilk keşfini yaparak ellerini fark etti, şimdilerde ellerine çılgınca bir merak içinde. Elleriyle oynarken onu izleyin, ağzına götürecek emmeye çalışacaktır.
Bebeğiniz bu yeni buluşuna çok düşkünleşmiş olabilir ve kendi kendine elini emerek gayet sakin görünüyordur, üzülmeyin, bu süreç geçicidir. Siz de bu arada biraz nefes alın.
KAFALAR DİKLEŞİYOR
Bu hafta, bebeğinizi kaldırdığınızda yada sırtüstü yatarken kafasını kaldırıp bir süre dik tutabilir. Destekle oturttuğunuzda kafasını kaldırabilir ve hatta dik tutabilir. Karınüstü yatardığınızda kafasını kaldırdığını ve 45 derece döndürdüğü görebilirsiniz, adeta mini-şinav çeker gibi hareketler yapabilir. Onun önünde oturup bir oyuncağı aşağı yukarı sallayarak onu dahada hareketlendirebilirsiniz.
Bu oyunlar onun boyun kaslarını geliştirmektedir. Onu sırtüstü yatırın, ellerinden tutup onu yavaşça yukarı kaldırıp oturtun. Sonra tekrar yavaşça yatırıp, hareketi tekrarlayın.
Onu yukarı kaldırırken kafasını dik tutabiliyor olması gerekir. Bebeğiniz 4 aylık olduğunda 3 tekerlekli bebek taşıma arabasına binebilir. Ancak onu fazla engebeli yerlerde dolaştırmamalısınız. Kafasını tam olarak tutamadığı için ve ancak oturabildiği için, yavaş ve engebesiz bir gezinti onun için uygun olacaktır. Boynunu tam olarak düz tutabildiğinde, onu arkasında boyunluğu olan, sırtını ve kafasını destekleyen ana kucaklarıyla taşıyabilirsiniz.
OKUYUN
Ona bu dönemde bile kitap okumanız çok fayda sağlayacaktır. Onun konuşmanızı dinlemesi, konuştuğunuz dilin ritmine kulağının alışmasını sağlayacaktır. Sesinizin azalıp çoğalan tonu, vurgularınız yada şarkı söylemeniz, bebeğinizle iletişiminizi daha da ilginç kılacaktır. Eğer siz okurken sizinle ilgilenmiyormuş gibi görünüyorsa başka bir şey yapın, ona kafasını dağıtması için izin verin.
Bebeğinize okuyabileceğiniz bir kitabı kolaylıkla bulabilirsiniz. Bu bir Keloğlan yada herhangi başka bir masal kitabı olabilir. Okuyacağınız kitapları renkli ve büyük resimli olanlarından seçin hatta yazısız kitap bile olabilir, siz hikayeyi resimlerden anlatabilirsiniz.
Büyüklerin okuyabileceği bir yazıyı da bebeğinize yüksek sesli okuyabilirsiniz, bir gazete yazısı bir roman yada dergi olabilir. Okuduğunuz şey ister bir klasik olsun isterse güncel bir şey sizin okumaktan hoşlanacağınız bir şey olmalı ki bebeğiniz sizi dinlerken sesinizin duygusundan hoşlanacaktır.
You must be logged in to post a comment.