Pazar , 12 Mart 2023
Bebek Gelişimi 7. Ay 3. Hafta

Bebek Gelişimi 7. Ay 3. Hafta

SİZDEN AYRILMA ENDİŞESİ DUYMAYA BAŞLADI

Bebeğiniz normal bir bebekse o da bu evrede ayrılma korkusu belirtileri gösteriyor olmalıdır. Bu, endişelenmenizi gerektirecek bir durum olmadığı gibi aksine bebeğinizin etrafındaki dünyayı anlama kapasitesinin geliştiğini göstermektedir.

İlk evrelerde, siz odadan ayrıldığınızda bebeğiniz durumu zar zor aşamalandırmaktaydı ancak şimdi gittiğinizi biliyor, sizi resimliyor, özlüyor ve siz gözden kaybolur kaybolmaz ağlayabilmektedir.

Bebeğinizin sizden ayrılmak istemeyişi hoşunuza gidiyor yada bazen sizi üzüyor olabilir. Bir işi yapmak için ayağa kalkıp yanından ayrılacağınız zaman ona bolca sarılıp öperek ona hemen geri döneceğinizi söyleyin. Ona söylediğiniz ‘1 saat sonra döneceğim’ sözünü anlamasa da ona gösterdiğiniz sevgi ve ilgi onu teselli edecek ve sizi tekrar görünceye kadar yetecektir.

Bebeğinizi her seferinde birine bırakıp ondan ayrılacağınız zaman bir ayrılma ritüeli oluşturabilirsiniz. (Ona sarılıp durumunuzu ona anlatıp çıkmak gibi) Bu yolla bebeğiniz bu kısa süreli bakıcısıyla anne ve babası yanında değilken de mutlu hissedecektir.

Not: Bebeğiniz gece boyunca uyuyan bir bebekse ancak bu aralar sık sık uykusundan uyanıyorsa bunun nedeni gündüz sizden ayrıldığı için yaşadığı bu ayrılma endişesi durumudur.

DİŞ ÇIKARMA

Diş çıkarma, 3 ay kadar erken olabileceği gibi 12 ay kadar geç de başlayabilir ama çoğu bebeğin 4. Ay ile 7. Ay arasında alt çene ortasındaki iki dişi çıkar. Dişleri hala tamamlanmadıysa ve hala ağzında boşluklar varsa sakın endişelenmeyin. Dişler genellikle dişetinden tuhaf açılarda çıkar ve tüm boşluklar 3 yaşla beraber tamamen kapanmış olur. Toplamda 20 bebek dişi çıkmış olur.

Bebeğinizin diş çıkarmaya başlamasıyla, salyasının artması başlayacak ve ağzındaki bu farklı değişim sebebiyle değişik sesler çıkarmaya çalışacaktır.
Bebeğinizin bu rahatsız durumuna yardımcı olmak için ona çiğnemesi için birşeyler verin. Bu bir diş kaşıyıcı yada soğuk elbezi olabilir. Bebeğiniz katı gıdaya geçtiyse ona soğuk yiyecekler vererek de rahatlamasına yardım edebilirsiniz mesela meyve püresi yada yoğurt bunlardan biri olabilir, soğuk acısını bastıracaktır. Parmağınızı onun ağrıyan dişine sürtebilir yada ağrısını dindirici jel sürebilirsiniz.