Yumurtlama Problemi
Hamile kalamayan kadınların 25% i yumurtlama problemi yaşar. Yumurtlama periyodu çok karmaşık bir işlemdir ve en ufak bir etmen bile bir süreci etkiler. Çoğunlukla hormon dengesizliği durumunda yumurtlama işlemi bozulur. Bu dengesizliği yaratan nedenler arasında düşük vücut ağırlığı yada aşırı kilo ve kilo alıp verme sayılabilir.
Yaş Etmeni
35 yaşından küçükseniz ve 1 yılı aşkın bir süredir korunmamanıza rağmen hamile kalamıyorsanız yada 35 yaş üzeriyseniz ve en az 6 aydır korunmamanıza rağmen hamile kalamıyorsanız, doktora başvurmalısınız.
Anatomik Etmenler
Yumurtlama kanallarının tıkalı olması :
Bazen önceden geçirilmiş bir pelvik enfeksiyonu yada karın ameliyatı yumurtlama kanallarının tıkanmasına sebep olabilir. Bulaşıcı bir cinsel hastalık da kanalları tahrip edebilir yada tıkanmasına neden olabilir. Tıkanma, sperme ve yumurtanın birleşmesine engel olur. Eğer birleşmişlerse de tıkanma, embriyonun kendisini uterus içine yerleştirmesine engel olur. Yumurtlama kanalları tıkalı olan kadın çoğunlukla bu durumu hissetmez. Kanal yada pelvik rahatsızlıklarının tedavisi kadının duruma göre değişebilen özel operasyonlar gerektirir.
Rahimiçi düzensizlikleri :
Bir kadın yumurtlamadığı zaman rahimiçi sıvısı uterusun içine enfeksiyon girmesine engel olur. Yumurtlama süresince bu sıvının yoğunluğu ve kalitesi içeriye spermin geçmesini sağlayacak şekilde değişiklik gösterir. Bazen rahimiçi sıvısının düzensizliği içeriye spermin girmesine engel olur.
Yumurtalıklarda kist olması (PCOS sendromu) :
Kist oluşumu doğum yapabilme evresindeki ortalama % 10 kadında görülen kısırlığın en önde gelen sebeplerinden biridir. Yumurtalıklarda gelişen bu kistler hormon seviyesinin anormalleşmesine neden olurlar. Yumurtalıklar genişleyebilir. Kist belirtileri; düzensiz adet dönemleri, yüksek kan basıncı, sivilce, şeker oranının yükselmesi, kıllanmanın artması ve kilo artışı olmaktadır.
Kanser tedavileri:
Tedavinin yerine ve kullanılmış ilacın dozuna bağlı olarak kemoterapi yada radyoterapi uygulamaları gebe kalmayı zorlaştırabilir. Eğer bir kanser tedavisi görüyorsanız hamile kalabilmek için gerekli bilgi ve desteği doktorunuzdan alabilirsiniz.
Ayrıca aşağıdaki durumlardan bazıları da size uyuyorsa bununla ilgili doktora başvurmalısınız.
- 35 yaş üzeri olmak
- Düzensiz yada hiç regl olmamak
- 2 yada daha fazla düşük yapmış olmak
- Rahimiçi spiral kullanmış olmak
- Uterus bozukluğu yada sancılı regl olmak
- Göğüste akıntı olması
- Vücutta aşırı sivilce yada tüy olması
- Doğum kontrol ilacı yada adet önleyici ilaç kullanmak
- Bulaşıcı bir cinsel hastalık geçirmiş olmak
- Herhangi bir karın bölgesi ameliyatı geçirmiş olmak
- Bir cerrahi steririzasyonun ters dönmesi
- Kronik bir rahatsızlığı olmak ( Şeker, yüksek tansiyon gibi)
- Kemoterapi yada radyoterapi görmüş olmak
You must be logged in to post a comment.