Pazar , 12 Mart 2023
Bebeklerde Sütten Katı Gıdaya Geçiş

Bebeklerde Sütten Katı Gıdaya Geçiş

Bebekler 4-6 ay arası bir zamanda sütten daha fazlasına ihtiyaç duymaya başlarlar. Tam olarak bu zamanı bilebilmek için bebeğin anne karnındaki ve doğduktan sonraki gelişimine bakmak gerekmektedir ancak genellikle 6. aydan itibaren çoğu bebek anne sütünden ihtiyacı olan tüm besin ve kaloriyi alamaz.

Eğer bebeğiniz tüm gece uyurken artık geceleri uyanmaya başladıysa, nesneleri yakalayıp ağzına götürüyorsa ve sizi artık daha çok emmek istiyorsa, muhtemelen katı gıdaya geçmesinin vakti gelmiştir. Yine de anne sütü daha uzun bir dönem daha onun beslenmesinde en önemli yeri tutacaktır.

Bebeğinizin katı gıdaya geçişine başlamak için akıcı, şekersiz ve tuzsuz besinler hazırlayın. Meyveler, sebzeler ve nişastalı besinler yada patates ilk besinleri olarak uygundur. Fakat sürekli aynı yiyecekleri vermekten uzak durun, çünkü bebeğinizin uzun dönemde yemeklere geçişini kolaylaştırmak için ona geniş bir besin çeşidi sunmalısınız.

Farklı yiyeceklerle beslenmiş bebekler gözlemlendiklerinde onların sürekli aynı gıdayla beslenen bebeklerden daha fazla yeni tadlara açık hale geldikleri ve sütten ayrılmalarının daha kolay olduğu gözlenmiştir.

Şekerli tadları ekşi tadlardan daha çok seven bebeklerin meyveyi sebzeden daha çok sevecekleri görülmektedir. Ancak sütten ayrılma döneminde yeni tadları çabucak kabul edebilirler bu yüzden ona sütten ayrılacağı ilk haftalarda farklı sebzeler sunmalı ve böylece bunlara uzun dönemde aşina olmasına yardımcı olabilirsiniz.