Pazar , 12 Mart 2023
Bebeklerde İshal ve Tedavisi

Bebeklerde İshal ve Tedavisi

ishalBebeklerde İshal

İshalle ilgili bir  gerçek de bebeğinizin bezini açmadan ishal olduğunu anlayamamanızdır. Normal kakasından daha gevşek, daha akıcı ve daha suludur. Bazen bozuk bir kokusu da olur. Anne sütüyle beslenen bebeklerin kakaları her zaman benzer bir koku olan şekerli, ayransı bir kokuda olur. Bir ishal bir kaç gün sürebilir ve çoğunlukla kramplı ağrı verir.

Çocuklarda akut ishal yaygındır. Her yıl 6 çocuktan 1’i ishal vakasıyla doktora başvurur. Bebeklerdeki yaygın durum bakteriyel ishal ya da viral(ağızdan) enfeksiyondur.

Viral enfeksiyonun yol açtığı ishale kusma, karın ağrısı, ateş, titreme eşlik edebilir. Bakteriyel ishalde ise kramp, kanlı dışkı, ateş ve belki kusma eşlik edebilir. Bazen bir gıdaya alerjinin olması ya da bir antibiyotiğin yan etkisi de ishal yapabilmektedir. Aşırı meyve suyu tüketiminin ishal yapabildiği bilinmektedir. 6 aydan küçük bebeklere meyve suyu verilmemesi ve sonrasında da günde 100 ml meyve suyundan fazlasının tüketilmemesi tavsiye edilmektedir.

Bebeklerde İshal Tedavisi

Bebeğiniz ishal olduğunda susuz kalmaması en önemli unsurdur. Bu yüzden eğer kusmuyorsa sütünüzü ya da mamanızı vermeye devam etmelisiniz.

Eğer sütünüzü ya da mamanızı içmiyorsa doktora başvurmalısınız, doktorunuz size pediatrik  bir elektrolit solüsyon verebilir. Bu solüsyonlar eczanelerde hazır bulunmaktadır ve çoğu bebek susuz kaldığı bu döneminde tadını sevecekleri bu içeceği kolayca içer.  Bu solüsyonlar normal süt ya da mamadan daha kolay hazmedilirler.

Bebeğinize ishal olduğunda şekerli su ya da şeker içerikli içecekler vermekten kaçının çünkü bu içeceklerin içindeki şeker bağırsaklara daha çok suyun gitmesine yol açarak ishali arttırmaktadır.

Doktorlar elleriyle ağzına yemek götürebilen bebeklere ishal olduklarında katı yiyecekler vermeyi önermektedir. Bu arada bebeğinize her zaman yediği muz, meyve püresi, kuru ekmek, tahıl maması, pirinç, yoğurt, meyve, sebze, yağsız et gibi gıdaları yedirmeye devam edebilirsiniz. Çünkü bu gıdalar bebeğinize gerekli besinleri sağlayarak enfeksiyonla mücadele etmesine yardım eder ve bebeğinizi düzenli ve sağlıklı beslemeniz onun hastalık süreçlerini kısaltabilmektedir.

Eğer bebeğiniz ishalken yemek yemiyorsa üzülmeyin. Vücudunun susuz kaldığı bu 1 ya da 2 gün içinde yeniden yemek yiyecektir.

Araştırmalar, yoğurdun(doğal yoğurt) içindeki canlı bakterilerin ishali kesmede etkili ve güvenilir olduğunu göstermektedir. Özellikle eğer bebeğiniz yoğurdun tadını da seviyorsa bu şekilde sorun kolayca çözülebilmektedir. Sadece aldığınız yoğurdun(doğal yoğurt) içinde canlı bakteri ya da laktobasilus içermesine dikkat etmelisiniz.

Bebeğiniz ishal olduğu zaman huzursuzsa, onu kucaklamaya ve altını kuru tutmaya özen gösteriniz. Hassas bir popo kremi kullanınız çünkü dışkısı poposunu kızartıp tahriş edebilir.

Bebeklerde İshalden Korunma Yolları

En iyi korunma yolu ellerin sıkça yıkanmasıdır çünkü ishale neden olan mikroorganizmalar elden kolayca ağza geçerler. Bebeğinizin kirlenmiş bezini ellemeniz ellerinize bu mikroorganizmaların geçmesine neden olur.

Bebeğiniz ayrıca ishal bir bebeğin oyuncağını elleyerek varsa ondaki bir enfeksiyonu kaparak sonra ellerini ağzına götürdüğünde bu hastalığı kapabilmektedir.

Ellerinizi bebeğinizin bezini değiştirdikten ya da tuvaletten çıktıktan sonra en geç  15 saniye sonra yıkamalısınız. Sık sık bebeğinizin ellerini de yıkamayı unutmayın.