MİNİK ÇENEBAZ
Bebeğiniz sizin günlük kullandığınız basit kelimelerinizi anlamaya başlıyor bu yüzden onunla sürekli konuşmanız şu sıralar çok önemli. Bebeğinize bir konuşma başlatmak için fırsat verin ve verdiği cevaplara bir yetişkinin konuştuğu gibi karşılık verin. Eğer size bah-bah diyorsa onu doğru bir kelimeye yönlendirin,’’baba işe gitti’’şeklinde. Konuşmanın bu evresinde bebeğinize onun kelimeleriyle asla konuşmayın, bu hoşunuza gitsede onun doğru kelimeler duyması gelişimi için daha önemli.
Bazen size komik gelse de bebeğinizle sohbet etmeniz ona konuşulan dili öğretmek için mükemmel bir teşvik. Size uzun uzun bir şey anlattığında ona ‘’ah gerçekten mi, ne kadar ilginç’’diyerek cevap verebilirsiniz. Bundan hoşlanacak ve konuşmaya devam edecektir.
İşaretle gösterme yada kendince anlatmaya çalışması dışında yakında tam olarak anlaşılabilen birkaç sözcük yada anlatım fark edeceksiniz. Size nesneleri işaret ettiğinde yada siz işaret ettiğinizde nesnelerin adlarını belirtmeniz onun bunları öğrenmesi için önemlidir.
Bebeğinize o an yaptığınız işi adım adım anlatın, ister soğan doğruyor olun isterseniz çamaşırları katlayın. Onu koltuğuna oturttuğunuzda ‘’ şimdi koltuğuna oturuyoruz, rahat rahat gitmen için kemerini takalım, tamam şimdi parka gidebiliriz ‘’ şeklinde anlatabilirsiniz.
Ona hareketlerini de yaparak tekerlemeler söyleyebilirsiniz, mesela içinde bay bay geçince el sallayabilirsiniz yada oyunlar oynayabilir ve içinden geçen sözcükleri canlandırabilirsiniz. Mesela yuvarlak derken elinizle halka yapabilir böylece onun kelimeleri anlamasını ve ifade etmesini öğrenmesine yardımcı olursunuz.
Bebeğiniz yakında durumlar arasında bağlantı kurmaya başlayacak. Çok kısa bir süre içinde siz elinizi çırptığınızda o da yapacak ve size bakarken anne yada babası içeri girdiğinde baba diyecek. Bu noktada söylediği anne ve baba kelimelerini kişilere tam oturtamayarak rastgele söyleyebilir.
You must be logged in to post a comment.