Çocuğunuz kitapları sevebilir…onları kitaplıktan çekip düşürerek, uçlarını kemirerek hatta yiyerek ya da onların havalara atarak. Belki de çocuğunuz siz ona kitap okurken sessizce ve mutlu bir şekilde onların resimlerine bakıyordur.
Bu döneminde bazı çocuklar kitap dinleyebilirken bazıları henüz dinleyemez bu yüzden eğer çocuğunuz ona kitap okuduğunuz anda sakin duramıyorsa umudunuzu asla kaybetmeyin ve ona yine kitap okumaya devam edin.
Israrcı olun. Çocuğunuzu kitaplarla tanıştırmayı sürdürün. En sonunda oturup hikaye dinlemeyi sevdiğini göreceksiniz. Bu uzun uğraşın sonunda kitap okumak her ikiniz için de geri dönüşü en karlı aktivite olacaktır. Çocuklara yüksek sesle kitap okumak onların kelime dağarcıklarını geliştirirken onlara hikaye anlatma ve dinleme deneyimi kazandırır. Onlara dünyada neler döndüğünü öğretirken, öğrenme sevgisinin gelişmesine yardımcı olur.
Bebekler için yapılmış kalın sayfalı kitaplar sayfalarını kolayca çevirebilmeleri için daha kullanışlıdır. Resimleri büyük, parlak ve net resimleri olanları seçin ve okurken sorun: köpeği gösterir misin ? Köpek ne demiş ? Anne nerde ?
Eğer çocuğunuzun ilgisi okuduğunuz kitapta yoksa daha farklı bir kitap seçin, içinde ritimli konuşmalar olan ya da şarkısını söyleyebileceğiniz bir kitap olsun ve sayfalarını birlikte çevirin.
Eğer çocuğunuz şu an şu an kitaplara ilgi duymuyorsa bir başka sefere tekrar deneyin. Öğlen uykusundan ya da akşam yatmadan önce daha sakin ve size ilgili olacaktır bu yüzden bu anlar kitap okumak için idealdir.
Çocuklar sıklıkla aynı hikayeyi tekrar tekrar dinlemek isterler. Tekrar, onların kelimeleri öğrenmelerine yardım eder ve hikayeyi tanımaları onlara ne olacağını bildikleri farkettirerek emin olma duygusu yaşatır.
You must be logged in to post a comment.