Cumartesi , 11 Mart 2023

Bebeklerde Kabızlık

kabızlıkKabızlık, yaşıt çocukların yüzde 30’un da görülen yaygın bir hastalıktır. Kabız bir bebeğin bağırsak hareketleri ve düzeni normal bir bebeğinkilerden farklıdır. Bebeğiniz kabızsa onu besledikten sonra ya da 1 gün hatta daha da uzun süre kakasını yapmayabilir.

Bebeğinizin kendine has vücut düzeni onun yediğine içtiğine, ne kadar hareketli olduğuna ve yediklerini yedikten ne kadar süre içinde sindirip, tuvalete çıktığına bağlıdır. Bebeğinizin kendine has düzenini tecrübe ederek öğreneceksiniz.

Eğer bebeğinizin kabız olabileceğinden şüpheleniyorsanız, anlamak için bunun bir kaç yolu var.

Birincisi her zamankinden daha az olan dışkılaması olacaktır. Özellikle eğer bir ya da bir kaç gündür kakasını yapmadıysa ve yaparken zorlanıyorsa. İkincisi de kakasının normalden çok daha sert ve kuru olması ki bu onun kakasını yaparken zorlanmasına neden olacaktır. Sık sık bile yapsa kabız olabilir.

Bebeğinizin bezinde sıvı dışkı bulduysanız bile bu onun ishal değil kabız olduğuna bir işaret olabilmektedir. Sıvı dışkı alt bağırsaktan kayarak geçebilir ve beze akabilir.

Bebeklerde Kabızlık Nedenleri

Bebek Maması: Anne sütüyle beslenen bebekler daha nadiren kabız olmaktadır. Anne sütünde yağ ve protein tam bir denge içinde yer almaktadır ki bu da bebeğin dışkısının daima yumuşak olmasını sağlar.

Bebeğiniz bir ya da birkaç gün dışkılamamış olsa bile. Eğer bebeğinizi bebek mamasıyla besliyorsanız muhtemelen mamanın içindeki herhangi bir şey onu kabız yapmaktadır. Mamanızı değiştirebilirsiniz (Mamaların içindeki demir bebeğinizin kabızlık nedeni değildir)

Katı Gıdaya Geçiş: Bebeğiniz katı gıdaya ilk adımını attığında daha az ve zor dışkılamaya başlarsa şaşırmayın.  Genellikle de bebeklerin ilk katı gıda evresinde sıkça yedirildikleri pirinç onları kabız yapabilmektedir çünkü pirinçte az lif bulunmaktadır.

Susuz kalma: Bebeğiniz yeterli miktarda sıvı tüketmiyorsa bu onun susuz kalmasına yol açacak ve dolaşım sistemi bebeğinizin tükettiği her yiyecekten daha fazla su emeceği gibi bağırsaklarındaki suyu da kullanacaktır. Sonuç olarak da bağırsaklarındaki kuruluk onun zor dışkılamasına neden olacaktır.

Tıbbi rahatsızlık: Çok yaygın olmasa da kabızlık yüksek tansiyon, metabolik düzensizlik, gıda alerjisi ya da gıda zehirlenmesi gibi tıbbi bir rahatsızlık nedeni olabilir.

Nadiren,  kabızlık Hirschsprung hastalığının işareti olarak ortaya çıkar ki böyle bir bebeğe  doğduktan sonra ilk birkaç hafta içinde teşhis konulur. Bu hastalık bebeğin bağırsaklarında düzensizliğe yol açan bir doğum kusurudur.

Bebeklerde Kabızlık Nasıl Geçer                   

  • Bebeğinize biraz egzersiz yaptırın. Eğer emekliyorsa onu birkaç tur daha yapması için teşvik edin. Eğer henüz emeklemiyorsa bacaklarını ileri geri oynatmasına yardımcı olun. Bebeğiniz sırtüstü yatarken bacaklarını nazikçe bisiklet çeviriyormuşcasına dairesel ileri ve geri hareketler yaptırmaya çalışın.
  • Bebeğinizin göbeğine masaj yapın. Göbek deliğinden üç parmak aşağıya parmak uçlarınızla nazikçe ama devamlı bastırarak masaj yapın. Bir sertlik hissedinceye kadar bastırın. Nazikçe ama 3 dakika boyunca sürekli bu işlemi yapın.
  • Doktorunuza bebeğinizin mamasını değiştirip değiştiremeyeceğinizi sorun, bazı bebekler soya mamalarında daha az kabız olurlar ve bazen de mamasına birkaç çay kaşığı mısır şurubu eklemek işe yarar.
  • Bebeğiniz çok çeşitli gıdalar yiyebilecek kadar büyükse, pirinç, muz, pişmiş havuç gibi kabız yapıcı gıdalar yedirmeyi bırakın. Elma ya da kuru erik suyu vermeye çalışın ya da birkaç yemek kaşığı erik püresi, kayısı püresi ya da armut püresi onun bağırsak hareketlerinin esnemesine yardımcı olur.
  • Doktorunuza başvurabilirsiniz. Ondan, bağırsak yumuşatan ilaç isteyebilirsiniz ama asla doktorunuz onaylamaksızın bebeğinize laksatif  vermeyin. Doktorunuz size bebeğinizin durumunun ciddiyetine göre gliserin denemenizi söyleyebilir. Gliserini bebeğinizin makatından uygulayarak rahatça dışkılamasını sağlayabilirsiniz. Gliserini bebeğinize bir iki defaya mahsus uygulayabilirsiniz ama asla sürekli kullanmamalısınız.
  • Eğer bebeğinizin makatının kenarları dışkısının sertliğinden dolayı zarar görmüşse ( anal fissür) o bölgeye aloe vera losyon uygulayarak iyileşmesine yardım edebilirsiniz. Ayrıca bu bölgeyi mutlaka doktorunuza da sorunuz.