Bebeklerde diş çıkarma
Çoğu bebeğin ilk dişi ilk 4 ile 7. Ay arasında çıkar ( nadiren de olsa 3. Ayda ya da 12. Ayda çıktığı görülebilmektedir)
Ayda bir dişi çıkabilir ancak her zaman düzenli olmaz. İlk olarak alt ortada iki diş ve sonra üst ortada iki diş çıkar. Daha sonra sağına ve soluna dişler gelir. Düz bir sıra halinde çıkmaz ancak endişelenmeyin zamanla hepsi sıralı bir şekilde çıkmış olacaktır.
En son dişi (2. Azı dişi) ağzının en arkasında üste ve altta çıkar ve bu genelde 2. yaşına denk gelir. Bebeğinizin 3 yaşına gelmesiyle ağzında 20 adet dişi tamamlanmış olur ve bu dişler 6. yaşına gelip kalıcı dişleri gelmeye başlayıncaya kadar ağzında kalmalıdır.
Bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir ?
Uzmanlar diş çıkaran bebeklerde ateş, huzursuzluk ve ishalin ilişkisi olduğu konusunda hemfikir değillerdir. Ne var ki çoğu aile bebekleri diş çıkardığında bazı huzursuzluklar yaşamaktadır. Diş çıkaran bebeklerde görülen belirtiler şunlardır:
- Bebeğin salyasının akması ( yüzünü tahriş edebilmektedir)
- Dişetinin şişmesi ve hassasiyet
- Huysuzluk ve asabiyet
- Isırma davranışı
- Yiyecekleri reddetme
- Uyku problemleri
Çoğu aile, bebeği diş çıkarmadan önce daha az dışkıladığını, burnunun aktığını ya da ateşinin çıktığını bildirse de uzmanların çoğu bu semptomların diş çıkarma ile ilgisi olmadığı görüşündedir. The Baby Book yazarı pediatrist William Sears diş çıkarmanın bebekte ishale yol açabileceğini çünkü bebeğinizin artmış salyası bağırsaklara giderek dışkısını yumuşattığını savunmaktadır. Dişetindeki yanma çok düşük bir ateşe neden olmaktadır.
Uzmanlar bebekte görülen ateş, ishal, kusma ve iştah kaybının başka bir enfeksiyonel hastalığın habercisi olabileceğini ve bunun diş çıkarmayla aynı zamana denk gelebileceğini bu yüzden doktora başvurulması gerektiğini savunmaktadırlar.
Uzmanların görüş birliğinde oldukları tek şey ise semptomların sizi üzecek boyutlara gelmesi ya da 3 aydan küçük bebeğinizin ateşinin 38’i geçmesi durumunda hemen doktora başvurmanız.
Bebeğimin diş acısını nasıl hafifletebilirim?
Bebeğinize çiğnemesi için bir şeyler verin, lastik bir dişleme oyuncağı yada soğuk bir bez olabilir. Eğer bebeğiniz katı gıdaya geçtiyse soğuk yiyecekler de acısını azaltır, yoğurt ya da muhallebi gibi. Havuç gibi sebzeleri parçalayabileceği için boğazına kaçabilir. Parmağınızın biriyle hafifçe dişini kaşımanız da acısını azaltabilmektedir.
Dişe sürülen ağrı kesici jeller de bir diğer seçenektir. Ancak çok fazla kullanırsanız bebeğinizin boğazını uyuşturup öğürme refleksini zayıflatarak tükürüğünden boğulmasına neden olabilir.
Eğer bebeğinizin salyası çok fazla akıyorsa silin ancak zorlamayın, pamuk bir bezle yavaşça temizleyin. Ayrıca bebeğiniz uyumadan önce çenesine biraz bebek yağı yada zeytinyağı sürerek herhangi bir iritasyon olmasını engelleyebilirsiniz.
You must be logged in to post a comment.