Pazar , 12 Mart 2023
Bebeğim Kolik mi ?

Bebeğim Kolik mi ?

Eğer 5 aydan küçük bebeğiniz en az 3 haftadır haftada 3 yada daha çok günde 3 saat yada daha fazla sürelerle ağlıyorsa, muhtemelen koliktir.
Kolik terimi sağlıklı bir bebekte görülen kontrol edilemeyen ağlamaya verilen isimdir. Koliklik bir hastalık değildir ve bebeğinizi çok uzun zaman etkilemeyecektir ancak hem bebeklere hem de ailelerine içinden çıkılması zor anlar yaşatır.

Koliklik, bebek 2 yada 3 haftalıkken görülmeye başlar. Normalde bir bebek açken, altı ıslakken yada uykusuzluk, korku yada yorgunluktan ağlarken kolik olduğunda kontrol edilemeyecek kadar, genelde günün aynı saatlerinde çoğunlukla öğleden sonra yada akşam ağlar. Karnı şişkindir ve ağlarken bacaklarını karnına çekip iterken görürsünüz. Sonrasında da gaz çıkarır.

Kolik ağlamaları ne kadar süre devam eder ?

Neyse ki tünelin sonu aydınlık. Koliklik 6 haftalıkken en üst seviyede olur ve 3. ve 4. aylara kadar şiddeti devam eder ancak 5. ayda bitmeye başlar.
Biraz uzun görünebilir. Bu süreç içerisinde bebeğinizi nasıl yatıştıracağınızı öğrenmelisiniz. Kolik bir bebekle ilgilenmek stresli olabilmektedir bu yüzden düzenli aralıklarla biraz ara verip kendinize zaman ayırmalı ve sonra tekrar ilgilenmeye devam etmelisiniz. Eşinize ya da bir yakınınıza bebeğinizi bırakıp biraz yürüyüşe çıkabilirsiniz.

Neden bazı bebekler daha kolay kolik olur?

Koliklik bebeklerin hayatının en büyük gizemidir. Bebeklerin yaklaşık % 20’si koliktir. Erken doğan, tam zamanında yada geç doğan, kız, erkek, anne sütüyle yada formül mamayla beslenen fark etmeden hepsinin kolik olma şansı eşittir. Bazı bebeklerin neden kolik olmaya daha müsait olduklarıysa bilinmemektedir ama teoriler çoktur. Bunlar tek bir sebepten çok daha fazladır.

Bebeğinizin sindirim sistemi tam olgunlaşmamış yada hassas olabilir(gerçekte kolik kelimesi Yunanca kolikos kelimesinden gelir ve kolon diye çevrilmektedir) Bir yenidoğanın sindirim işleminde çok az enzim olur ve mide özsuyu yiyecekleri yakar bu yüzden anne sütü yada formül sütteki proteinin sindirimi sancılı gazlara neden olabilir.

Bebeğinizin kendi ağlaması da ağlarken içine kaçan hava nedeniyle gaz yapıyor olabilir. Eğer bebeğiniz midesinden dolayı kolikse ağlamalarının daha çok onu besledikten sonra ya da bebeğiniz bir boşaltım yapmadan önce olduğunu göreceksiniz.

Bazı uzmanlar kolik ağlamalarının bebeğe bir rahatlama olanağı verdiğini söylemektedir. Bebeğiniz zor bir doğum geçirdiyse yada premature doğduysa sinir sistemi hala gelişmeye devam ettiğinden, normal bir durumdan çok kolay etkilenen bir bebek de olabilir. Akşam olduğunda herhangi bir ses, manzara yada duygu halinden çok kolayca etkilenip ağlayabilirler.

Bu arada eğer hamileyken içtiyseniz yada şu an sigara içiyorsanız bebeğiniz 2 kat kolik olma riskiyle karşı karşıyadır (eğer emziriyorsanız risk oranı artmaktadır)