Bu yaştaki bazı çocuklar sinirlendikleri ya da kendilerini tehlikede hissettiklerinde karşısındaki kişiyi ısırabilmektedir. Bu onun henüz iletişim becerisi geliştirememiş olmasından kaynaklanmaktadır. Kelimelerin işine yaramayacağını düşünerek, ısırır. Onun bu davranışını anlamanız buna anlayış göstereceğiniz anlamına gelmez. Çocuğunuza sakin ama kararlı bir şekilde bunun doğru bir davranış olmadığını anlatmalısınız. Isırmak yok, ısırmak insanlara zarar verir diyerek ısırılan diğer çocuğu sakinleştirmeye çalışmalısınız. Çocuğunuza ... Devamını Oku »
Etiket Arşivi: çocuk
25. Ay
Okulöncesi çocuğunuzun gelişen hayal dünyası onun en eğlenceli yönlerinden biridir. Tabi korktuğu anlar dışında. 2 yaş çocukları gözlerinin önünde olup bitenleri ardındakilere ilişkin kafalarında büyüyen imajlar onlarda isteksizlik yaratabilir. Bir de bunlara bazı çocuklarda olan yabancı korkusu ve eski deneyimlere dair korkular eklenince (aşı olduğu gün gibi) durum sizin için biraz can sıkıcı olabilir. Doktor korkusuyla başa çıkabilmenin bir kaç ... Devamını Oku »
24. Ay
2 yaş çocuğunuz her şeyini hareketleriyle ifade eder. Onun duygusal durumunu pek tahmin edemeyebilirsiniz. Duygularını dışa vurması iyi bir durumdur, üzgün olsa bile. Bu nedenle onun üzgün ya da sinirli anlarında panik yapmanıza gerek yoktur. Zaman zaman herkes gibi üzgün olmasına izin vermelisiniz. Bu hayatın bir parçası. Onun her üzgün anında paniklemeniz ona üzülmek ya da zaman zaman sinirli olmanın ... Devamını Oku »
Bir Daha Oku Anne!
Çocuğunuza okuduğunuz dinazor ailesi kitabını, çocuğunuz sizde tekrar tekrar okumanızı istiyorsa, bu durum sizi sinirlendirdiği kadar onun öğrenmesine olanak sağlamaktadır. Çocuklar bir hikayeyi öğrendikleri zaman ardından ne geleceğini merak etmekten ve tahmin etmekten hoşlanır. Hikayenin devamını bilebilmek onun için bir zafer kazanmak anlamı taşır. Bu nedenle bir çok şeyi tekrar tekrar yapar, hep aynı şarkıyı söylemek, ya da aynı yapbozu ... Devamını Oku »
Sizin Küçük Yönetmeniniz
Küçük çocuğunuzun oyun oynamasını izlerken bazen onun bir yönetmen olacağını düşünüyor olabilirsiniz. 3-4 yaşlarındaki çocuklar oyuncaklarıyla oynarken, oyuncaklarını birer canlıymış gibi düşünerek oynar. Anne babalarından öğrendikleri konuşmalarla, farklı sesler çıkararak onları konuşturur. Tüm bunlar çocuğunuzun dili kullanma gelişiminin ilerlediğinin göstegesidir. Onun bu konuşmalarına biraz yakınlaşıp kulak verirseniz size tanıdık gelen konuşmalar duyacaksınız. Sizin annenizle ya da patronunuzla olan konuşmalarınızı gözlemleyip ... Devamını Oku »
18. Ay 4. Hafta
Kelimeleri artarken Çocuğunuzun kelime dağarcığı gelen bir kaç ay içinde hızla artacaktır. İlk sözcükler genellikle tek heceli ” top, at” gibi sözcükler olacaktır. İki kelimelik ”bana ver, bay bay” gibi cümlelerse ilk sözcüklerden bir kaç ay sonra gelecektir. Çok konuşan bir çocuğun olması kadar çok az konuşan bir çocuğun olması da normaldir. Çocuğunuz şuan en az 15 sözcük söyleyemiyorsa bile ... Devamını Oku »
20. Ay 3. Hafta
Kardeşe Hazırlanmak Eğer tekrar hamile kaldıysanız ve bunu çocuğunuza nasıl açıklayacağınızı düşünüyorsanız, hamileliğinizin son üç ayına girdiğinizde yani karnınızın büyüdüğü 6. Ayda bunu çocuğunuza açıklayabilir ona karnınızı gösterip bir kardeşi olacağını anlatabilirsiniz Çocuğunuza kardeşinin geleceğini haber vermeden önce biraz hazırlık yapmanız size faydalı olacaktır. Onunla bebekler hakkında konuşup bazı ön bilgiler vermeniz onu konuya yaklaştıracaktır. Böylece küçük bir kardeşi olacağını ... Devamını Oku »
Bebeklerde ve 2 Yaş Sonrası Çocuklarda Otizm Belirtileri
Bir çocuğun otizmli olup olmadığını söylemek güçtür çünkü otizm olmayan bir çok çocukta da benzer davranışlar görülebilmektedir. Genellikle çocuklar 4 yaşına gelinceye dek otizm tanısı konulmamaktadır. Ancak uzmanlar otizmin bebek 2 yaşındayken de teşhis edilebileceğini söylemektedir. Çoğu aile bebeğinin farklı davranışlar sergilediğini ilk doğum gününden önce fark etmektedir ve 1,5 yaşındayken bir şeylerin yolunda gitmediğini anlarlar. Otizmde erken tanı her ... Devamını Oku »