DAHA DA DİKKATLİ Bebeğiniz küçük nesneleri görmede daha da etkinleşti ve hareketli şeyleri daha iyi takip edebiliyor. Bu süreçte, sadece bir kısmını gördüğü bir nesnenin ne olduğunu anlayabilir, mesela oyuncak ayısının elini yada bacağını gösterdiğinizde, onun oyuncak ayısı olduğunu anlayabilir. Bu da sizin ileriki aylarda oynayacağınız saklambaç oyununun temellerini attığınız anlamına geliyor. Bebeğiniz aynı zamanda görüş alanı dışına çıkan nesneleri ... Devamını Oku »
Etiket Arşivi: bebek gelişimi
Bebek Gelişimi 5. Ay 4. Hafta
ELLERLE KEŞFETME 6. ayına girmesiyle, bebeğinizin ellerini kontrol kabiliyeti küçük nesneleri kendisine çekebileceği kadar gelişmiş bulunmaktadır(bazı bebeklerde daha geç olabilir), tam olarak kavrayamasa da kendisine getirebilir. Bebeğinizin bu evresinde ona yardım olmak için, etrafına uzanıp kendisine çekebileceği oyuncaklar koyabilirsiniz. Öbür ay, daha büyük oyuncakları yakalamaya ve nesneleri bir elinden diğerine götümeye başlayacaktır. Ona bu yeteğini geliştirmesi için oyuncaklar verin ve ... Devamını Oku »
Bebek Gelişimi 6. Ay 1. Hafta
YUVARLANIYOOOOOOR Bebeğinizin boyun ve kol kaslarının gelişmesi, onun kendisini bir yönden diğerine yuvarlayabilmesine artık imkan verecektir.Bu evre size şaşırtıcı ve komik gelebilir.Bebeğinizin yuvarlanabilmesi,yerdeki ilerleme evresinin bir süre sürecek ilk basamağını oluşturacaktır yada o bu evreyi hiç geçirmeden,doğrudan oturmaya,kendini itmeye ve emekleyeme geçebilir.Bebeğiniz yeni beceriler kazanmaya devam ettiği ve etrafını keşfetmeye ilgili olduğu sürece bu evrelerin sırasıyla gerçekleşmemesini dert etmeyin. Bebeğinizin ... Devamını Oku »
Bebek Gelişimi 6. Ay 2. Hafta
BEBEK İŞARET DİLİ Bebeğinizi işaret diliyle tanıştırmak istiyorsanız,şimdi tam zamanı.Dili anlaması ve hareket kabiliyeti konuşma kabiliyetinden daha hızlı gelişiyor.Çoğu bebek daha ‘’hoşçakal’’ diyemeden 9. Ay civarında el sallamayı ve ‘’şuna bak’’ diyemeden 1 yaş civarında bir şeyi işaret etmeyi keşfediyor . Bebeğinizin kendisini ifade etmesi için ona imkanlar sağlamanız,onu umutlandıracaktır.Bebek işaret dili onun ağlama ve huysuzlanmalarına son verecek olmasa da ... Devamını Oku »
Bebek Gelişimi 6. Ay 3. Hafta
HİSLERİNE TERCÜMAN OLUN Bebeğiniz etrafındaki dünyayı keşfetmek ve öğrenmek için tüm duyu organlarını kullanır.Etrafındaki nesnelerin onun dokunmasına , ağzına götürmesine yada eliyle kurcalamasına uygun güvenilirlikte nesneler olmasına dikkat edin.Yumuşak küçük bir topu sıkmayı,tüylü şeylere dokunmayı,çıngıraklı bir diş kaşıyıcıyı ısırmayı ve içinden bir şeyler şıngırdayan oyuncağın çıkardığı sesleri sevecektir. Ayrıca , yapılacak ilginç bir deney de ; farklı yapıdaki kumaşları onun ... Devamını Oku »
Bebek Gelişimi 6. Ay 4. Hafta
SIÇRAYAN BEBEK Bebeğiniz artık ağırlığının bir kısmını bacaklarıyla destekleyebilmekte ve sıçramaktan hoşlanmaktadır.Bu hareket onun sonradan yürüyebilmesi için kaslarını güçlendirmektedir.Onu kollarının altından tutup yerde yada dizlerinizin üstünde ayakta durmasına yardım edin.Onun kendini kaldırmayı başlatmasına yardım etmek isteyebilirsiniz bu onu çok güldürecektir. EL BECERİSİ Bebeğinizin iyi motor hareket gelişimi devam etmektedir.Şuandan itibaren artık bir nesneyi elinde tartabilmekte ve bir elinden diğerine rahatça ... Devamını Oku »
Bebek Gelişimi 7. Ay 2. Hafta
DENEME BİR İKİ Şu sıralar bebeğinize,telefonunuzun bir oyuncak olmadığını , çıngırakların yerlere fırlatmak için olmadığını yada kardeşinin saçının çekmek için olmadığı söyleyip duruyorsunuzdur.Bu döneminde bebeğiniz, söylediklerinizin aksini yaparak sizin otoritenizi test etmeye çalışıyor. Bunu söylediklerinize karşı yada gönül olduğundan değil sadece merak ettiği için yapıyor. Onun uzun komutlarınızı hatırlayamayacağını unutmayın bu yüzden onu yönlendirmek için en iyi taktik ’’ hayır ... Devamını Oku »
Bebek Gelişimi 7. Ay 3. Hafta
SİZDEN AYRILMA ENDİŞESİ DUYMAYA BAŞLADI Bebeğiniz normal bir bebekse o da bu evrede ayrılma korkusu belirtileri gösteriyor olmalıdır. Bu, endişelenmenizi gerektirecek bir durum olmadığı gibi aksine bebeğinizin etrafındaki dünyayı anlama kapasitesinin geliştiğini göstermektedir. İlk evrelerde, siz odadan ayrıldığınızda bebeğiniz durumu zar zor aşamalandırmaktaydı ancak şimdi gittiğinizi biliyor, sizi resimliyor, özlüyor ve siz gözden kaybolur kaybolmaz ağlayabilmektedir. Bebeğinizin sizden ayrılmak istemeyişi ... Devamını Oku »
Bebek Gelişimi 8. Ay 1. Hafta
EMEKLEME Bebeğiniz şu sıralar kendini itme, emekleme yada oturduğu yerde bir eli arkada bir ayağı önde kendisini götürmeye çalışıyor olabilir. Kendini itme onun kendi kendine ilk dolaşmaya başlama yöntemidir. Genellikle ilk öğrendiği, elleriyle kendini çektikten sonra elleri ve dizleri üzerinde durmaktır. Sonraları nasıl ileri ve geri gideceğini anlamaya çalışır(sürünerek ilerlemek de bir bacağını itmede ve karşı kolunu kendini çekmede kullanıldığı ... Devamını Oku »