Cumartesi , 11 Mart 2023

Etiket Arşivi: 2 yaş

30. Ay

Yakında çocuğunuzun harf becerisinde bazı değişiklikler göreceksiniz. 12-15 aylık bebeklerin ellerine bir boya kalemi verildiğinde onunla bir kağıda çizebilirler. Bu esnada tüm yapabildiği boyayı elinde tutmaktan ibaret. Bunu daha sonra bilek çalışmalarına dayanarak yaptığı çizgiler ve daireler izler. 2,5 yaşındaki çocuklar, kalemi baş ve diğer parmaklarıyla tutabilirler. Bu onlara daha çok kontrol sağlarken, kağıt üzerinde artık tanıdık figürler çizebilmelerini sağlar. ... Devamını Oku »

30. Ay

Çocuğunuzun şimdiye kadarki gelişimi yolunda gittiyse şimdi biraz gerileme gözlemleyebilirsiniz. Örneğin gece horul horul uyuyan çocuğunuz birkaç kez uyanmaya başlayabilir. Bıraktığı emziğini tekrar istemeye başlayabilir ya da öğrendiği tuvalet alışkanlığını aksatmaya başlayabilir. Gerileme birçok sebepten olabilir. Bazen bir beceriyi öğrenmek bir diğerinin yavaşlamasına neden olabilir. Stres de bir gerileme sebebidir. Yeni bir bakıcı, annenin işe başlaması ya da karanlıktan korkmak ... Devamını Oku »

29. Ay

Çocuğunuzun başka bir çocukla bir oyuncağı almak için cebelleştiğini mi görüyorsunuz? Bu dönemlerinde çocuklar biraz fazla sahiplenici olabilirler ve paylaşma eylemi önümüzdeki bir iki yıla kadar kendiliğinden gelmeyecektir. Bunun için çocuğunuzun paylaşmayı öğrenebilmesi için ona yardımcı olabilirsiniz. Ona paylaşımcı olarak model olabilirsiniz. ‘’ kurabiyemi seninle paylaşmamı ister misin?’’ gibi. Oyuncak kavgalarını sonlandırmak için onun dikkatini başka bir oyuncağa çekebilirsiniz ‘’şimdi ... Devamını Oku »

28. Ay

İster sosyal bir kelebek isterse bir utangaç olsun yakında çocuğunuz diğer yaşıtlarına daha çok ilgi gösterecek. Yaşıtlarıyla oyun oynarken kendi başına oynuyor gibi görünüp diğerlerine ilgisiz görünse de bu ilk arkadaşlık denemeleri onun için çok önemlidir. Bu anları ona anaokuluna hazırlık için birer tecrübe kazandırırken ve oyun çeşitliliği de sunmaktadır. Eğer çocuğunuz evde tek başına ise, oyun grupları ya da ... Devamını Oku »

24. Ay

2 yaş çocuğunuz her şeyini hareketleriyle ifade eder. Onun duygusal durumunu pek tahmin edemeyebilirsiniz. Duygularını dışa vurması iyi bir durumdur, üzgün olsa bile. Bu nedenle onun üzgün ya da sinirli anlarında panik yapmanıza gerek yoktur. Zaman zaman herkes gibi üzgün olmasına izin vermelisiniz. Bu hayatın bir parçası. Onun her üzgün anında paniklemeniz ona üzülmek ya da zaman zaman sinirli olmanın ... Devamını Oku »

2 Yaşla Beraber

2 yaş çocuğunuz her şeyini hareketleriyle ifade eder. Onun duygusal durumunu pek tahmin edemeyebilirsiniz. Duygularını dışa vurması iyi bir durumdur, üzgün olsa bile. Bu nedenle onun üzgün ya da sinirli anlarında panik yapmanıza gerek yoktur. Zaman zaman herkes gibi üzgün olmasına izin vermelisiniz. Bu hayatın bir parçası. Onun her üzgün anında paniklemeniz ona üzülmek ya da zaman zaman sinirli olmanın ... Devamını Oku »

2. yaş ile beraber

Çocuklar 2 yaşına girmeleriyle beraber bazı ilişkileri daha iyi kavrarlar. Bu anlayış 2,5 yaşına kadar uzanır. İnsanların nesnelerin yerini kendi küçük dünyasında anlamaya başlarlar. Orada, nerede, içinde, dışında, uzakta, yanında, uzak, gökyüzüne doğru, yukarı, aşağı gibi kavramları anlamaya başlarlar. Nesnelerin boylarını, adetlerini ve diğer özelliklerini daha iyi kavramaya başlar. Onun bu gelişme evresine siz de bazı davranışlarınızla katkıda bulunabilirsiniz. Şu ... Devamını Oku »

20 Ay 1. Hafta

Küçük Yardımsever Yapabilecekleri çok faza şey olmamasına karşın yanınızda size yardım edebileceği bazı durumlar var, bulaşık makinesine kaşıkları koymak, kendi döktüğü yemek kırıntılarını toplamak, çiçekleri sulamak ya da masaya peçeleri yerleştirmek gibi. Henüz 20 aylık çocuğunuzun bu küçük işlerde size yardım etmesi kendisini önemli ve bir takımın parçası gibi hissetmesine olanak sağlayacaktır. Çocuklar iş ve oyunu ayırt edemezler, sadece yaparlar. ... Devamını Oku »

20 Ay 2. Hafta

Hareketli Günler 20 aylık çocuklar koşabilir, merdivenleri tek başına çıkabilir ancak inerken yardımınız gerekebilir. Çocuğunuz 2. yaşıyla beraber topu fırlatma, tekme atma, zıplama gibi davranışlarını daha da geliştirir. İstediğinizden daha hareketli olabilir. Küçük çocuklar çoğunlukla vurarak, iterek, ısırarak, asılarak ve onaylamayacağınız daha farklı yollarla hareket ve tecrübe etmeyi severler. Ayşe’yi itersem ne olur? Peki Cenk’i itersem aynı mı olur? Gibi… ... Devamını Oku »